Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Syrische cartoonist Ali Farzat zwaar mishandeld en de handen gebroken

Caption: (FILES) A picture dated Ocotber 10, 2010 shows Syrian artist Ali Farzat at an exhibition of his cartoon illustrations, at his newly-opened gallery, which specialises in satirical arts, in Damascus on October 10, 2010. Syria's best-known satirical cartoonist was grabbed on August 25, 2011, by gunmen in Damascus who beat him then threw him out of a car, activists said.
Caption: (FILES) A picture dated Ocotber 10, 2010 shows Syrian artist Ali Farzat at an exhibition of his cartoon illustrations, at his newly-opened gallery, which specialises in satirical arts, in Damascus on October 10, 2010. Syria's best-known satirical cartoonist was grabbed on August 25, 2011, by gunmen in Damascus who beat him then threw him out of a car, activists said. Cartoonist Ali Farzat tijdens een expositie in zijn galerij in Damascus, 10 oktober 2010. Foto AFP / Rim Haddad

De internationaal bekende Syrische cartoonist Ali Farzat is vannacht ontvoerd en mishandeld door gemaskerde leden van de veiligheidsdienst en pro-regeringsmilities. Die zouden zijn handen hebben gebroken.

Volgens lokale mensenrechtenactivisten zou Farzat (60), die in 2002 de Prins Clausprijs ontving voor zijn oeuvre, omstreeks half twee op het Omayadenplein midden in Damascus zijn ontvoerd door gewapende mannen. Later is hij uit de auto gegooid.

Ali Farzat in het ziekenhuis van Damascus, Syrië, na zijn ontvoering. Foto AP / Syrian News StationAli Farzat in het ziekenhuis van Damascus, Syrië, na zijn ontvoering. Foto AP / Syrian News Station

Farzat moest meteen geopereerd worden aan zijn ruggegraat

Volgens de mensenrechtengroep hebben de aanvallers de inhoud van zijn koffertje gestolen, met name zijn tekeningen en andere persoonlijke spullen. “Zij hebben hem langdurig geslagen, speciaal op zijn handen. Voorbijgangers vonden Farzat op de weg naar het vliegveld en hebben hem naar het ziekenhuis gebracht.”

In een persbericht hebben de activisten bekend gemaakt dat zij de Syrische veiligheidsdiensten volledig verantwoordelijk achten voor wat er met Farzat is gebeurd. “Des te meer omdat hij ogenblikkelijk een operatie aan zijn ruggegraat moest ondergaan.” Ook het in Londen gebaseerde Syrische Observatorium voor de Mensenrechten meldt dat een groep gewapende mannen Ali Farzat “heeft ontvoerd en mishandeld”.

Farzat bekritiseert types, niet personen

In december 2000 richtte Farzat, tevens voorzitter van de Arabische Cartoonisten Organisatie, het satirische tijdschrift al-Domari op. In zijn cartoons neemt Farzat de bureaucratie, corruptie en hypocrisie van de regering en de welvarende elite op de hak. Zijn kritiek richt hij op types en niet zozeer op specifieke personen.

Bekijk hier een selectie van de cartoons van Farzat

Saddam Hussein bedreigde Farzat eens met de dood

Zijn tentoonstelling in 1989 in het Institut du monde Arabe in Parijs kwam hem op een doodsbedreiging te staan van Saddam Hussein en een verbod van zijn werk in Irak, Jordanië en Libië. De meest controversiële tekening vertoonde een generaal die versierselen uitdeelt in plaats van voedsel aan een hongerende Arabische burger. Ook al leverde zijn werk hem in 2002 de Prins Clausprijs op, in 2003 zag hij zich genoodzaakt te stoppen met de uitgifte van al-Domari, vanwege de veelvuldige censuur door de regering en een tekort aan financiële middelen.

Een portret van Farzat (in het Arabisch)