Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Steve Jobs stopt, nou en?

Caption: FILE - In this March 2, 2011 file photo, Apple Inc. Chairman and CEO Steve Jobs waves to his audience at an Apple event at the Yerba Buena Center for the Arts Theater in San Francisco. Apple Inc. on Wednesday, Aug. 24, 2011 said Jobs is resigning as CEO, effective immediately. (AP Photo/Jeff Chiu, File)
Caption: FILE - In this March 2, 2011 file photo, Apple Inc. Chairman and CEO Steve Jobs waves to his audience at an Apple event at the Yerba Buena Center for the Arts Theater in San Francisco. Apple Inc. on Wednesday, Aug. 24, 2011 said Jobs is resigning as CEO, effective immediately. (AP Photo/Jeff Chiu, File) Gisteravond kondigde Steve Jobs zijn vertrek aan als voorzitter en directeur van Apple. Foto AP / Jeff Chiu

Steve Jobs, het brein achter onder meer de iPhone en iPad, kondigde gisteravond per direct zijn vertrek aan als hoogste baas van Apple aangekondigd. Big deal.

Het vertrek van Jobs zal waarschijnlijk weinig invloed hebben op het succes van het bedrijf, schrijft journalist Farhad Manjoo op Slate in het artikel “Who needs him?”.

Volgens Manjoo is de aanwezigheid van de Apple-topman niet meer nodig. Uiteraard, betoogt de journalist, heeft Jobs het bedrijf tot een van de winstgevende bedrijven ter wereld veranderd. Op 9 augustus was de marktwaarde van Apple (341 miljard dollar) zelfs heel even meer dan Exxon Mobil. Maar alle hervormingen die Apple zo voortvarend en winstgevend maken zijn al doorgevoerd en onder andere om die reden is het niet erg dat Jobs nu vertrekt.

In zijn opiniestuk geeft Manjoo overigens ook nog een mogelijk zeer lucratieve tip aan de lezer: koop aandelen Apple. Het vertrek van Jobs zorgt zeker voor een dip in de marktwaarde, schrijft hij, maar aangezien het bedrijf geen negatieve gevolgen zal ondervinden van het vertrek van de topman, zowel organisatorisch als in de inventiviteit, zullen de aandelen spoedig weer in waarde stijgen. Manjoo:

As a journalist who covers the company, I’m ethically restricted from investing. But you’re not, and so I have one word for you: Buy. There’s a good chance that you’ll get a once-in-a-lifetime opportunity to invest at a discount in a firm that will continue to define and dominate the tech industry.