Shell sluit gascentrale Nigeria vanwege lek

Royal Dutch Shell (RDSA) heeft naar aanleiding van een lek in een pijpleiding, na een reeks van eerdere vergelijkbare incidenten, een gascentrale in Nigeria gesloten. Daardoor ontstaat een tekort in de gasvoorziening voor het opwekken van elektriciteit. Dat meldt het Brits-Nederlandse olieconcern donderdag.

Shell’s Nigeriaanse joint venture SPDC, Shell Petroleum Development Company, waarin Shell een belang heeft van 30%, liet middels een verklaring weten “de Utorogu gascentrale vanwege een lek in de Utorogu-UPS-pijpleiding in het westen van de Nigerdelta stil te leggen. Via de pijp wordt condensaat uit de gascentrale afgevoerd.”
De Nigerdelta is de belangrijkste olieproducerende regio in Nigeria. Volgens de verklaring werd de centrale woensdagavond gesloten. SPDC meldde het tekort in de gasvoorziening te betreuren en de pijpleiding te repareren om de productie zo snel mogelijk te kunnen hervatten.

Shell waarschuwde dinsdag tevens mogelijk niet aan al zijn contractuele verplichtingen met betrekking tot de export van bepaalde olieproducten te kunnen voldoen vanwege de schade aan twee andere pijpleidingen in de regio.

Het concern spreekt van ‘force majeure’, ofwel overmacht, wat de export van Bonny Light, een type ruwe olie, betreft voor het resterende deel van augustus, september en oktober. Force majeure is een juridische term waarmee een bedrijf vanwege onmacht wordt gevrijwaard van zijn contractuele verplichtingen.

    • Lex Boon