'Shaken, not shtirred'

Vandaag viert de Schotse acteur Sean Connery zijn 81ste verjaardag. Fans eren hem met een Talk like Sean Connery Day.

Links: Sean Connery als James Bond in 1963. Recht: in 2010. Foto AP From Russia With Love Year: 1963 Director: Terence Young Sean Connery Based upon Ian Fleming's book Photos12

25 augustus is Talk like Sean Connery day. Het ludieke initiatief ontstond vorig jaar op Facebook. Sir Sean Connery (81), de meest legendarische James Bond aller tijden, viert vandaag immers zijn verjaardag. Connery’s accent, met de kenmerkende Schotse tongval en het bijbehorende lispelen, is al tijden een inspiratiebron voor grappen als „The first thing a dog learns when trained by Sean Connery, is to shit.”

Volgens de website seanconneryday.com kan je de dag het beste vieren door Engels met een voornaam Schots accent te spreken en de s-klank consistent te vervangen door ‘sh’. Ook het occasionele gebruik van het woord ‘lass’ (Schotse omgangsvorm voor ‘meisje’) strekt tot aanbeveling.

De in Edinburgh geboren Connery is tot op vandaag een van de meest iconische figuren uit de filmgeschiedenis. Naast James Bond speelde de acteur ook hoofdrollen in klassiekers als The Name of the Rose, The Untouchables, The Hunt for Red October, Indiana Jones and the Last Crusade.

Sean Connery begon zijn carrière als model. Hij eindigde derde in de Mister Worldverkiezing van 1950. Op zijn drieëntwintigste kreeg hij de kans om voor Manchester United te spelen. Connery besloot niet op het aanbod in te gaan, omdat hij zichzelf te oud vond om profvoetballer te worden. Of hij nu vrouwen verleidt op tropische eilanden, bandieten neerschiet in het drooggelegde Chicago van de jaren 30 of als middeleeuwse monnik manuscripten bestudeert, Sean Connery straalt in al zijn films honderd procent mannelijkheid uit.

In 1989, op zijn negenenvijftigste, werd de acteur door het Amerikaanse tijdschrift People Magazine verkozen tot Sexiest Man Alive. „Er zijn dan ook weinig dode sexy mannen”, zou Connery hierop schouderophalend hebben geantwoord. Sir Sean zelf ging in 2005 met pensioen, naar eigen zeggen omdat hij „de idioten die tegenwoordig films maken in Hollywood” niet langer kon uitstaan. Hij woont momenteel op de Bahama’s, waar hij zowel van het meteorologische als het fiscale klimaat geniet.

    • Jeroen Zuallaert