Samsung mag nieuwe tablet gewoon verkopen

De patentenstrijd tussen technologiereuzen Apple en Samsung lijkt, althans in Nederland, met een sisser af te lopen. Zoals Apple wil krijgt Samsung een verkoopverbod opgelegd voor een aantal smartphones. Maar de Koreanen hoeven maar één detail aan hun telefoons te veranderen om een verkoopverbod van de rechter te omzeilen. Samsungs tablet pc, de Galaxy Tab, hoeft niet aangepast te worden.

De uitspraak was eigenlijk pas op 15 september gepland maar gisterenmiddag oordeelde de rechter verrassend vroeg dat Samsung de smartphones Galaxy S, S II en Ace half oktober in Europa van de markt moet halen. De toestellen zouden inbreuk maken op Apples patent op het scrollen door een fotogalerij. Alle andere klachten werden echter afgewezen, waaronder de aanklacht over het uiterlijk van het apparaat.

Samsung moet blij zijn met de uitspraak: de inbreuk op het Applepatent is met een eenvoudige softwareaanpassing te verhelpen is. Als Samsung voor medio oktober de software aan weet te passen – een ruime deadline voor een kleine ingreep – is het verkoopverbod van de baan.

Dat geldt voor Nederland. Wat de gevolgen in de rest van Europa zijn is niet helemaal duidelijk: Apple heeft tegen Samsung 19 rechtszaken in negen verschillende landen lopen bij twaalf verschillende rechtbanken. Dit juridisch spervuur moet het marktaandeel van de iPhone en iPad beschermen. Samsung is de grootste concurrent, maar tegelijkertijd ook een belangrijke leverancier van onderdelen voor de iPad.

Het is voor een doorsnee gebruiker moeilijk te begrijpen hoe Samsung het gewraakte patent ‘EP 868' nu precies overtreedt. Ook is het moeilijk te begrijpen waarom een leger van advocaten nodig dat zich bezighoudt met dit soort ogenschijnlijk onbenullige details.

Samsung is blij dat de negen andere, meer ingrijpende aanklachten zijn afgekeurd. Zo loopt de Galaxy Tab geen risico omdat die op een andere versie van Google Android (3.1) werkt. Samsungs: „Voor wat betreft de enige inbreuk die in de uitspraak wordt genoemd, neemt Samsung alle mogelijke maatregelen, waaronder juridische vervolgstappen, om ervoor te zorgen dat de Galaxy-smartphones verkrijgbaar blijven voor consumenten in Nederland.”