Rutte doet wat Verhagen niet mocht

Een opmerkelijk bericht van premier Rutte gistermiddag. Via Twitter meldde hij om 12.33 uur dat het kabinet bijeen was in de Trêveszaal. Daarbij zette hij een link naar drie foto’s, genomen door een professionele fotograaf. Op één ervan neemt Rutte in de Trêveszaal een stapel papieren door, met naast hem de secretaris en de adjunct-secretaris van de ministerraad.

Het is niet gebruikelijk om foto’s met beelden uit de de ministerraad te verspreiden. De vorige premier, Jan Peter Balkenende (CDA) kapittelde zijn partijgenoot Maxime Verhagen in 2009 omdat deze een foto met een beeld uit de Trêveszaal op Twitter zette. Daarbij is de Trêveszaal verboden terrein voor fotografen. Zij mogen alleen bij het aantreden van een nieuw kabinet een foto van de eerste bijeenkomst van de ministerraad nemen.Rutte kreeg de afgelopen weken van de oppositie het verwijt dat hij onzichtbaar was in het debat over de eurocrisis. Wat wil de premier met het publiceren van deze foto’s uitstralen?

De Rijksvoorlichtingsdienst, die de Twitteraccount van de premier beheert, zegt dat het plaatsen van foto’s door de premier niet nieuw is. De foto’s van gisteren zijn volgens de woordvoerder „onderdeel van een proces waarbij Rutte laat zien wat hij doet”.

Hij verwijst daarbij naar het gebruik van nieuwe media door de Amerikaanse president Barack Obama en de Franse president Nicolas Sarkozy. Zij zetten de nieuwe technologie al langer in voor hun pr-beleid. Rutte doet dat nog maar mondjesmaat, volgens de woordvoerder. „Een stuk minder dan Obama en Sarkozy in elk geval”.