Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Televisie

RTL helpt moeders, dochters en dikkerds

Coaching-programma’s waarin de tv-presentator mensen in nood helpt, vormen een belangrijk onderdeel van de RTL-programmering dit najaar.

RTL helpt, zoveel is duidelijk bij de najaarspresentatie gisteren in Studio 24 in Hilversum. RTL helpt moeders aan een bruid voor hun zoon, RTL helpt Joop van den Ende aan een hoofdrolspeler voor musical Saturday Night Fever en RTL helpt, met behulp van Gordon in Hotter Than My Daughter, dochters die vinden dat hun moeder zich te ordinair kleedt. De coaching-programma’s komen bijna allemaal op primetime op tv.

Maar RTL helpt niet alleen in het lichte genre. Het nieuwe Obese behandelt een actueel maatschappelijk thema: extreem overgewicht of morbide obesitas. Volgens RTL lijden inmiddels 250.000 mensen in Nederland aan de ziekte. Elke aflevering volgt presentatrice Wendy van Dijk één deelnemer, die minimaal het dubbele weegt van wat zijn gewicht zou moeten zijn.

Obese is een van de programma’s waarvan Bert Habets, directeur van RTL Nederland, het komend seizoen veel verwacht. Zowel in kijkcijfers als in het publieke debat. Habets is trots op de „verscherpte profilering” van de vier RTL-zenders. RTL 4 is voor families, RTL 5 voor jongeren, RTL 7 voor mannen en RTL 8 voor vrouwen. Kijkers en adverteerders herkennen dat steeds beter, meent de RTL-baas. In Nederland blijft het concern profiteren van de groei in de tv-reclame, zo werd gisteren bekend uit halfjaarcijfers.

Ook wijst Habets op de verbreding van RTL. Het bedrijf investeert in het themakanaal RTL Crime met Baantjer en andere misdaadseries, in digitale activiteiten zoals Buienradar.nl en een datingsite, in speelfilms en in restaurantreserveringen.

RTL heeft een veer moeten laten nu Radio 538 teruggaat naar John de Mols Talpa. RTL koos ervoor om in ruil het belang van Talpa in RTL Nederland over te nemen. Dat moest De Mol afstoten nu hij (mede) SBS koopt. RTL verliest zo zijn lucratieve radiotak. „Maar het betekent niet het einde van de samenwerking tussen 538 en onze tv-programma’s”, aldus Habets. De samenwerking tussen radio en tv binnen RTL was afgelopen seizoen het duidelijkst zichtbaar bij The Voice of Holland. Kandidaten konden een plek in de talentenjacht verdienen door radio-optredens. Gisteren kreeg de pers een sneak preview van seizoen 2 van het succesvolle Talpa-programma. Deelnemer Carmen zong True Colours van Cindy Lauper. Belangrijkste verandering bij TVOH: Marco Borsato vervangt Jeroen van der Boom als lid van de vakjury.

RTL 4 viert volgende maand de tiende verjaardag van het programma RTL Boulevard. Showbizzkenner Albert Verlinde zat in de meeste uitzendingen. Wordt het niet eens tijd voor iets anders? Is hij al benaderd door SBS? „Nee hoor, ik zit goed bij RTL”, zei Verlinde gisteren. „RTL 4 heeft een ijzersterk blok in de vooravond met Boulevard en het nieuws, net als de publieke omroep met De Wereld Draait Door. SBS móét iets doen.” De vooravond, tussen zeven en half negen, is een belangrijk instapmoment voor kijkers. Wie ze daarna vasthoudt, ‘wint’ die avond.

Miste Verlinde nog iets tijdens de presentatie? „Ja, Nederlands drama. Er komt een politieserie met Wendy van Dijk, maar dat is het wel. Drama is misschien duur, maar het hoort thuis op de zenders van RTL.”