Reizen met korting is met OV-kaart vaak duurder

OV-chipkaartpoortjes op het station in Leiden. Foto NRC Handelsblad / Rien Zilvold

Bus- en treinreizigers die op hun ov-chipkaart een kortingsproduct hebben geladen, komen regelmatig duurder uit dan reizigers die zonder korting rijden.

Dit wordt veroorzaakt door de slechte samenwerking tussen de verschillende vervoersregio’s. Dat blijkt uit het kwartaalrapport van het OV-loket, de ombudsman voor het openbaar vervoer, meldt persbureau Novum.

Het OV-loket krijgt al langer klachten van reizigers binnen die een kortingsproduct op hun kaart hebben, maar extra moeten betalen bij het overstappen van de ene regio naar de andere of binnen het streekvervoer op een andere vervoerder. Uit het rapport blijkt ook dat kortingsproducten vaak alleen voor een bepaalde vervoerder gelden. Daarnaast ontstaan er problemen als er meerdere kortingsproducten op een kaart staan. Vaak werkt een van de producten dan niet.

Een oplossing voor de problemen is nog niet in zicht. Sommige vervoerders opperen dat reizigers een extra ov-chipkaart kunnen aanvragen voor elk kortingsproduct, maar volgens het OV-loket werkt het niet zo. “Dat is in strijd met de basisgedachte van de ov-chipkaart.” De instantie vraagt vervoerders en overheden zo snel mogelijk met een oplossing te komen.

Lees hier meer over de OV-chipkaart.

    • Hans Klis