'R'dam aan zee' slordig gepromoot

Het dagelijks bestuur van de Rotterdamse deelgemeente Hoek van Holland heeft onrechtmatig gehandeld door lukraak subsidies te verstrekken aan een zelf opgezette stichting ter promotie van de badplaats. De deelraad (de ‘gemeenteraad’ van een deelgemeente) is in de periode 2008-2010 „niet juist, tijdig en volledig” geïnformeerd over de besteding en bestemming van circa 1,3 miljoen euro aan overheidsgeld.

Dat constateert de Rotterdamse Rekenkamer in het vanmorgen verschenen onderzoeksrapport Tussen de regels door.

De stichting Get Hoekt! was mede verantwoordelijk voor de organisatie van een ontspoord strandfeest waarbij twee jaar geleden één dode viel door een politiekogel. Honderden bezoekers keerden zich massaal tegen de agenten, die uiteindelijk gericht schoten. Deelgemeentevoorzitter Paddy Roomer (PvdA), tevens verantwoordelijk voor strandpromotie, stapte vorig jaar op nadat zijn VVD-collega’s hem financieel wanbeleid hadden verweten.

Volgens de Rekenkamer is niet alleen Roomer verantwoordelijk voor de bestuurlijke chaos in de badplaats (9.500 inwoners). „Het hele politieke systeem heeft gefaald”, zegt directeur Paul Hofstra van de Rekenkamer. Hij benadrukt dat „de regels systematisch zijn overtreden om het doel te bereiken”: ‘Rotterdam aan Zee’ op de kaart zetten als toeristische trekpleister. Hofstra overweegt breder onderzoek te doen naar het (dis)functioneren van de deelgemeenten. „Dit geval staat vermoedelijk niet op zich.”

In Rotterdam woedt al jaren een discussie over het nut en de noodzaak van het deelgemeentenbestel. Vooral de grootste oppositiepartij Leefbaar Rotterdam (veertien van de 45 gemeenteraadszetels) pleit voor opheffing van „de koninkrijkjes”. De stad (611.000 inwoners) telt veertien deelgemeenten.

Het kabinet-Rutte heeft gezegd „de bestuurlijke drukte” te willen verminderen en zowel de Amsterdamse stadsdelen als de Rotterdamse deelgemeenten te willen opheffen.