Pop op komst

Drie jaar geleden zwoer hij nooit meer op tournee te gaan. Hij wilde stoppen op zijn hoogtepunt, het was genoeg. Maar de Britse zanger George Michael bedacht zich en kondigde onlangs een ambitieus project aan waarmee meteen wordt gevierd dat hij dertig jaar in het vak zit: een Europese tournee langs vijftien landen met een symfonisch orkest. In Symphonica: The Orchestral Tour zal Michael klassieke arrangementen brengen van oude hits. Ook laat hij nieuw werk horen zoals het nummer True Faith, een vertraagde, opgeblikte remake van New Order dat Michaels comeback moet markeren. (10, 21, 22 okt. in Ahoy)

Een ongewone combinatie in de aankondigingen vormt het duo Bob Dylan/Mark Knopfler. Een gezamenlijke Europese tournee van de twee, waarbij de voormalige zanger en gitarist van Dire Straits het eerste gedeelte van het concert voor zijn rekening neemt en na de pauze Dylan volgt. (20 okt., Ahoy)

Een ander illuster duo komt weer langs: singer-songwriters Crosby & Nash. Al sinds 1968 maken David Crosby (1941) uit Californië en de Britse Graham Nash (1942) samen muziek. Eerst natuurlijk als deel van supergroep Crosby, Stills & Nash, ook wel ‘The voice of an entire generation’ genoemd. De combinatie van de rauwe, schelle stem van Crosby en de Britse muzikale schoonheid van Nash geeft een magisch en harmonieus resultaat. (16 okt., RAI, Amsterdam)

Van popidool naar gevallen ster. De breakdown van de prinses van de bubblegum-pop Britney Spears heeft ieder kunnen volgen. Ze werd verscheidene malen in een afkickcentrum opgenomen, schoor zich kaal en viel persfotografen aan. Nu probeert ze haar zangcarrière al weer een tijd nieuw leven in te blazen.

Na zeven jaar doet ze ook Nederland weer aan in haar Femme Fatale Tour. Volgende week wordt ze als icoon geëerd bij de MTV Video Music Awards. (19 okt., Ahoy)

En dan is er nog de zoveelste wederopstanding van Elvis. Terwijl The King het publiek toezingt vanaf een scherm, wordt er met originele bandleden een show neergezet die het gevoel geeft „of je bij een echt Elvis-concert aanwezig bent”. (7 maart, Ahoy)

Amanda Kuyper

    • Amanda Kuyper