Pianist Yefim Bronfman weergaloos in Paganini

Kon. Concertgebouworkest en Yefim Bronfman o.l.v. Andris Nelsons. Gehoord: 24/8 Concertgebouw Amsterdam. Volgend concert: 29/8. ****

Net als in 2008 begon het Koninklijk Concertgebouworkest aan een nieuw seizoen onder leiding van de Letse dirigent Andris Nelsons, de overrompelende leerling van zijn landgenoot en KCO-chef Mariss Jansons. Twee keer maakt het KCO ook een buitenlandse tournee met Nelsons, want wegens zijn hartkwaal beperkt Jansons dit seizoen zijn buitenlandse optredens tot één, in Londen.

Nelsons, chef van het City of Birmingham Orchestra, waarmee Simon Rattle beroemd werd, is een dirigent van het extraverte en explosieve type. Toch wist hij in het Vijfde pianoconcert van Beethoven ruim afstand te houden tot de bombast, die hier op de loer ligt. Het kwam met een niet al te grote bezetting tot een uitvoering van klassieke signatuur met veel grandeur en stevige contouren en daarbinnen een variëteit aan spanning en subtiele nuances.

Yefim Bronfman soleerde langs diezelfde lijnen, virtuoos en briljant met parelende passages. Magisch was de verstilde overgang naar het derde deel. De toegift, Paganini bewerkt door Liszt, was weergaloos. In november treedt Bronfman op in de serie Meesterpianisten.

De sprookjesachtige, oriëntaalse orkestsuite Sheherazade van Rimski-Korsakov kreeg na een monumentaal begin een weelderig golvende en vaak bedwelmende uitvoering, waarin de houtblazers excelleerden. Concertmeester Vesko Eschkenazy soleerde met slanke, stralende sensualiteit en het slotdeel was majestueus opgebouwd. Het was een topconcert, met als enig minpuntje dat de ouverture Die Ruinen von Athen veel te kort is. Foei, Beethoven!

    • Kasper Jansen