Oud geld zit tussen zee en berg

Rijk in de wijk Ipanema, met uitzicht. Foto stock.xchng
Rijk in de wijk Ipanema, met uitzicht. Foto stock.xchng

Dure buurten in Rio de Janeiro vind je langs het strand, waar de klassieke elitewijken liggen ingeklemd tussen zee en berg. De ruimte is daardoor beperkt en dat stuwt de prijs per vierkante meter. De komst van de Olympische Spelen naar de stad en de toegenomen olieactiviteiten voor de kust hebben ondertussen een ware vastgoedhausse veroorzaakt in de stad.

In traditionele buurten voor de rijken, zoals Leblon en Ipanema, wisselen appartementen voor astronomische bedragen van eigenaar. Loop bijvoorbeeld over Avenida Viera Souto of Avenida Delfim Moreira, waar je woont met uitzicht op zee. Daar betalen Braziliaanse miljonairs meer dan 30 miljoen real (13,3 miljoen euro) voor een appartement met dakterras. Maandelijkse servicekosten lopen hier snel op tot 4.000 euro, vooral vanwege de beveiliging. Het zijn optrekjes met vier of vijf suites, zwembaden en woonkamers van minimaal 100 vierkante meter. Er werken klusjesmannen, portiers, schoonmakers en bewakers. Tien jaar geleden kostten dergelijke woningen rond de 3 miljoen euro in Rio de Janeiro.

Ipanema en Leblon, die naast elkaar liggen, zijn de wijken van het oude geld. De plek voor kunstenaars, traditionele families en theatergeslachten, en een terugkerende locatie in veel telenovela’s, de populaire soapseries. Hier zijn de hippe bars, chique restaurants en exclusieve kledingboetieks te vinden.

In deze wijken kijken ze een beetje neer op die andere, nieuwere strandbuurten, in het westen van de stad, zoals Barra da Tijuca enRecreio. Dat zijn de favoriete locaties van de nieuwe rijken in de stad. Liefkozend noemen zij die Barra en Recreio Little Miami. Want net als in Miami heb je er strand en vooral veel shopping malls. Alles dient er met de auto te worden gedaan. Een leven op straat, zoals in Ipanema en Leblon, is er niet. Iedereen woont achter hoge omheiningen in zogenoemde condominiums.

Winkelcentra en klinieken hebben in Barra en Recreio vaak Engelstalige namen. Zo is er Downtown Shopping en BarraWorld. Een andere is New York City Centre, een gigantische mall, met een imitatie van het Vrijheidsbeeld voor de deur. Een beetje voetballer of fotomodel koopt graag een flat in Barra of Recreio, alsof ze in Miami wonen.

    • Philip de Wit