Oranje nummer één van de wereld

Het is de eerste keer dat Nederland bovenaan staat op de FIFA-wereldranglijst.

Het Nederlands voetbalelftal is officieel de nummer één van de wereld. En dat is voor het eerst. Twee weken geleden werd al duidelijk dat de eerste plaats Nederland niet meer kon ontgaan, nadat Spanje had verloren in een oefenduel met Italië, maar gisteren werd dat door de officiële publicatie van de FIFA-ranglijst bevestigd. Nederland is na Duitsland, Brazilië, Italië, Frankrijk, Argentinië en Spanje het zevende land dat erin is geslaagd de koppositie te bereiken. Net als Spanje in 2009 onderscheidt Nederland zich op één belangrijk punt van de eerdere lijstaanvoerders: op het moment dat de eerste plaats een feit was, was het nooit wereldkampioen geweest. Oranje speelde WK-finales in 1974 (tegen West-Duitsland), 1978 (tegen Argentinië) en 2010 (tegen Spanje), maar won nooit. Sinds de verloren eindstrijd tegen Spanje is het Nederlands elftal al weer elf duels op rij (competitief en vriendschappelijk) ongeslagen. (Novum)