Noord-Korea bereid tot staken van kernproeven

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il zou bereid zijn om voorlopig geen kernproeven meer te doen.

Noord-Korea zou ook bereid zijn om, zonder voorwaarden, het internationale overleg over nucleaire ontwapening te hervatten. Dit meldde een woordvoerder van de Russische president Dmitri Medvedev gisteren, na een gesprek van Medvedev met Kim Jong-il op een militaire basis in Siberië. Noord-Korea wil zelf vooralsnog niet officieel reageren op het nieuws.

Kim en Medvedev spraken gisteren in de deelrepubliek Boerjatië, op zo’n 5.300 kilometer ten oosten van Moskou. De leiders overlegden niet alleen over nucleaire ontwapening, maar ook over economische hulp voor Noord-Korea. Daarnaast zou een overeenkomst zijn bereikt over de aanleg van een 1.700 kilometer lange pijpleiding voor aardgas naar Zuid-Korea. Deze pijpleiding moet op Noord-Koreaans grondgebied worden aangelegd.

Gedwongen door economische problemen en voedseltekorten probeert het regime in Pyongyang uit zijn internationale isolement te raken. Vorig jaar liep de spanning tussen Noord- en Zuid-Korea hoog op. Het zespartijenoverleg over nucleaire ontwapening, van de beide Korea’s, de VS, Rusland, China en Japan, ligt sinds 2009 stil. Rusland wil gas leveren aan de beide Korea’s en beloofde Kim vorige maand 50.000 ton graan te sturen. Kim is op uitnodiging van Medvedev in Rusland en maakt een rondreis door het oosten van het land. Het is het eerste bezoek in negen jaar dat de Noord-Koreaanse leider brengt aan het land. (AP)