Noodtoestand Sri Lanka opgeheven ‘nu Tijgers verslagen zijn’

Tranen bij een Tamil twee maanden geleden tijdens een demonstratie in de hoofdstad Colombo voor het vrijlaten van "ontvoerde" familieleden. Tijdens de laatste fase van de strijd in 2009 hebben beide partijen zich volgens mensenrechtenorganisaties schuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden. Foto AP / Eranga Jayawardena

De president van Sri Lanka heeft de noodtoestand in het land na ruim zes jaar opgeschort. De wetten die golden in oorlogstijd zijn volgens Mahinda Rajapaksa niet langer nodig omdat de Tamil Tijgers meer dan twee jaar geleden zijn verslagen.

“Om het dagelijkse leven op een democratische manier te laten verlopen, ben ik van mening dat noodwetten niet meer nodig zijn. Sinds het einde van de oorlog zijn er geen terroristische activiteiten meer en dat stemt me tevreden. Daarom heb ik het parlement ervan op de hoogte gesteld dat verlenging van de noodtoestand niet meer nodig is.”

De verordeningen werden tot nu toe elke maand verlengd en beperkten de bevolking in allerlei vrijheden. Maar sinds de Tamil Tijgers in mei 2009 officieel hun ondergang bekendmaakten nadat het leger van Sri Lanka het laatste bolwerk ontmantelde. De Tijgers waren sinds 1972 aan het vechten voor een eigen staat op het eiland.

    • Jules Seegers