Nerveuze film met zenuwpees

Malcolm (Jack Black) in 'Margot at the Wedding' van Noah Baumbach scene uit de film Margot at the Wedding (2007) FOTO: UPI Jack Black

Margot at the Wedding (Noah Baumbach, 2007)RTL 8, 20.30 – 22.20 uur.

Net als in zijn eerdere filmThe Squid and the Whale (2005) staan in Noah Baumbachs Margot at the Wedding disfunctionele familierelaties centraal, gezien door de ogen van een tiener. De vroegrijpe Claude reist met zijn moeder Margot (Nicole Kidman) naar het rustiek gelegen familiehuis, nu in bezit van Margots zus Pauline (Jennifer Jason Leigh). Zij staat op het punt te trouwen met Malcolm (Jack Black). De komst van Pauline zet de relaties op scherp.

Een film met irritante personages hoeft geen irritante film te zijn. Regisseur en scenarioschrijver Baumbach neemt echter wel een risico met zijn nietsontziende portret van de neurotische en narcistische Margot. Om de haverklap analyseert ze de mensen uit haar omgeving met clichédiagnoses. In het analyseren van zichzelf is ze minder bedreven.

Baumbach, die vorig jaar doorbrak met Greenberg, heeft onmiskenbaar een eigen stem. Zijn verhalen zijn licht autobiografisch. Hij is een kind van intellectuele ouders die scheidden toen hij nog jong was en heeft een goed oor voor de quasi-intellectuele prietpraat van New Yorkse schrijvers.

Baumbach houdt de scènes kort, hij snijdt alle overbodige ballast weg. Zo worden de scènes even nerveus als de hoofdpersonen. Cameraman Harris Savides gebruikte lenzen uit de jaren zeventig en natuurlijk licht om alles te laten lijken op oude familiefoto’s. Dat de sfeer daardoor nogal somber is, past uitstekend.

André Waardenburg

    • André Waardenburg