Nederlanders sterk in bergetappe Vuelta

Poels eindigt als tweede, Mollema als vierde in de vijfde rit van de Ronde van Spanje.

Na een tegenvallende Tour de France keerden de Nederlandse klimtalenten gisteren bergop terug bij de besten van het wielerpeloton. Wout Poels eindigde vlak achter de Spaanse ritwinnaar Joaquim Rodriguez als tweede in de vijfde rit van de Ronde van Spanje, met aankomst op een steil klimmetje naar Valdepeñas de Jaén. Een paar tellen na hem werd Bauke Mollema vierde. Ook Steven Kruijswijk handhaafde zich goed voorin: zeventiende.

Rabokopman Robert Gesink rijdt deze week in Colorado zijn eerste wedstrijd sinds de Tour, met beklimmingen tot bijna 4.000 meter in de Rocky Mountains. Hij steeg na de eerste rit met aankomst bergop in Crested Butte, gewonnen door de Amerikaan Levi Leipheimer, naar de vijfde plaats in het klassement.

Eerder dit seizoen maakten de jonge Nederlandse klimmers furore. Gesink (25), vorig jaar zesde in de Tour, schitterde in Qatar en Tirreno. Poels (23) won in die Italiaanse rittenkoers bijna een rit bergop. Kruijswijk (24) viel op als negende in de Ronde van Italië en derde in de Ronde van Zwitserland. Ook Mollema (24) deed in de Zwitserse Alpen tot het slotweekeinde mee om de de eindzege.

Maar in de Tour, op het hoogste podium, werden de hooggespannen verwachtingen niet waargemaakt. Poels viel ziek uit, Gesink haalde na een val nooit zijn beste niveau, Mollema vocht door na ziekte en haalde als 70ste Parijs. Kruijswijk werd gespaard en mocht zich richten op de Vuelta. Na de goede prestaties bergop van Kruijswijk en Mollema toonde Raboploegleider Erik Dekker zich gisteren optimistisch. „Het ziet er goed uit.” (NRC)