Nationale Overgangsraad krijgt Libische zetel in Arabische Liga

Caption: Arab League Chief Nabil el-Araby (L) meets with former Foreign Minister Ali Treki and representative of Libya's National Transitional Council Abdel-Moneim al-Houni (R) at the Arab League headquarters in Cairo August 25, 2011. REUTERS/Asmaa Waguih (EGYPT - Tags: POLITICS) Secretaris-generaal Nabil el-Araby (L) van de Arabische Liga tijdens een ontmoeting met de vertegenwoordiger van de Libische Nationale Overgangsraad Abdel-Moneim al-Houni (R) in Kairo. Foto Reuters / Asmaa Waguih

Alle leden van de Arabische Liga erkennen en steunen de Nationale Overgangsraad als de legitieme vertegenwoordiger van het Libische volk. De Raad mag daarom weer zitting nemen in de Liga als permanent lid.

Waarschijnlijk wordt deze beslissing zaterdag bij een zitting van de Arabische ministers van Buitenlandse Zaken officieel bekrachtigd, meldt persbureau Reuters. Libië werd op 22 februari als lid van de Liga geschorst vanwege het gewelddadige optreden tegen de eigen burgers.

Gevechten bij opmars rebellen richting Sirte

Volgens militaire officieren van de Nationale Overgangsraad zijn tijdens de opmars naar de geboortestad van Gaddafi, Sirte, minstens twintig rebellen omgekomen bij een hinderlaag in de stad Bin Jawad. Dit is zo’n 560 kilometer ten zuidoosten van Tripoli. Dit lijkt erop te wijzen dat de aanhangers van de Libische leider nog steeds in staat zijn offensieven uit te voeren ondanks de grote overwinningen van de opstandelingen.

Ontvoerde Italiaanse journalisten weer vrij

Volgens de Italiaanse krant Corriere della Sera zijn de vier Italiaanse journalisten die gisteren werden ontvoerd weer vrijgelaten.

Het viertal dat werkzaam is voor de dagbladen Corriere della Sera, La Stampa en Avvenire werden ontvoerd nabij Zawiyah, vijftig kilometer ten westen van Tripoli.

Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld

    • Hans Klis