Gaddafi was gisteren ‘bijna’ gepakt - Berlusconi komt Libië tegemoet

Een portret van Gadaffi in zijn jongere jaren wordt vertrapt en verscheurd door een medewerker van de Libische ambassade in Buenos Aires. Foto Reuters / Marcos Brindicci

Moammar Gaddafi is gisteren “bijna” gepakt toen Libische commando’s een inval deden in een privéwoning in Tripoli. Volgens het Franse weekblad Paris Match is bewijs gevonden van minstens één overnachting door de gevluchte Libische leider.

De bewering komt van een bron binnen een “geheime eenheid” die inlichtingen coördineert tussen Arabische staten en de Libische rebellen. De diensten zouden nog steeds geloven dat Gaddafi nog in de hoofdstad is.

Bij de inval om 10.00 uur gisterochtend bleek hij niet in de woning in het centrum van de hoofdstad aanwezig te zijn. De commando’s waren getipt door een “betrouwbare bron”. Volgens Paris Match vonden ze wel bewijzen van minstens één overnachting in het huis, maar onduidelijk is hoe recent dat verblijf zou moeten zijn. Het zou een bescheiden huis zijn geweest zonder uiterlijk vertoon van luxe of comfort.

Gaddafi-loyalisten blijven terugvechten

Vandaag kwamen er berichten binnen dat de NAVO de rebellen heeft bijgestaan met advies en inlichtingen en informatie over uitgevoerde surveillancevluchten en bombardementen. Ook zouden Frankrijk, Groot-Brittannië en Arabische allianties, voornamelijk Qatar, grondtroepen hebben ingezet om de rebellen bij te staan.

In Tripoli zijn nog enkele brandhaardjes op plekken waar troepen loyaal aan Gaddafi stand houden. Grotere gevechten zijn er richting Sirte, Gaddafi’s geboorteplaats. Ook in het zuidelijke Sabha bieden regimegezinden nog tegenstand. Beide plaatsen worden ook genoemd als mogelijke verblijfplaats van de gevallen leider.

NOS-correspondent Hans Jaap Melissen eerder vanmiddag vanuit Tripoli:

Berlusconi ontdooit deel tegoeden ten faveure van rebellen

Italië heeft 350 miljoen euro aan ontdooide tegoeden vrijgegeven na een ontmoeting met rebellenleider Mahmoud Jibril. Het hoofd van de Nationale Overgangsraad maakt een ronde langs diverse Europese landen omdat naar eigen zeggen 5 miljard euro nodig is om een doorstart te maken met Libië.

De Italiaanse oliemaatschappij ENI, de grootste buitenlandse producent in Libië, komt de bevolking waarschijnlijk ook tegemoet. Het tekent naar verwachting maandag in Benghazi een deal om een “grote hoeveelheid” gas en olie kosteloos aan te bieden.

    • Jules Seegers