Merkel stoot Michelle Obama van troon als ‘s werelds machtigste vrouw

Merkel was in 2009 ook de machtigste vrouw, aldus Forbed. Foto AFP / Andrej Isakovic

Michelle Obama heeft haar notering als machtigste vrouw op aarde moeten afstaan aan Angela Merkel. Volgens het Amerikaanse businessblad Forbes komt Hillary Clinton op de tweede plek, gevolgd door de Braziliaanse president Dilma Rousseff.

Uitgever van ForbesWoman, Moira Forbes, zegt dat de ranglijst aantoont hoe divers en dynamisch de paden naar machtige posities voor vrouwen tegenwoordig zijn. De lijst wordt gedomineerd door politici, zakenvrouwen en hoofdrolspelers uit de media- en entertainmentwereld.

Merkel werd geroemd om het leiden van de “enige wereldeconomie in Europa” terwijl Clinton lof kreeg voor haar optreden in het Midden-Oosten en tijdens de WikiLeaks-schandalen en Bin Ladens dood. Roussef is de eerste vrouw die de grootste economie van Zuid-Amerika leidt.

Verder was in de top vijf nog plaats voor de CEO van Pepsi, Indra Nooyi en Sheryl Sandberg van Facebook. Lady Gaga staat als elfde genoteerd en was met haar 25 jaar tevens de jongste notering in de top 25.

    • Jules Seegers