Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Politie, recht en criminaliteit

Mariko Peters blijft waar ze zit

Het in opspraak geraakte Tweede Kamerlid Mariko Peters van GroenLinks blijft woordvoerder Buitenlandse Zaken voor die partij.

Fractievoorzitter Jolande Sap van GroenLinks zal Peters niet vragen haar portefeuille op te geven. „Ze is onze buitenlandwoordvoerder en ze blijft onze buitenlandwoordvoerder”, zei Sap gisteren. Peters werd deze zomer beticht van belangenverstrengeling, toen zij als diplomaat in 2005 een subsidieaanvraag van haar huidige partner moest beoordelen. GroenLinks en Peters hielden zich lange tijd stil over de kwestie. Uiteindelijk concludeerde het ministerie van Buitenlandse Zaken over de handelwijze van Peters dat zij bij de aanvraag integer had gehandeld, maar dat zij de relatie met de man, Robert Kluijver, wel eerder had moeten melden. De Telegraaf schreef gisteren dat Peters in 2006 „uitdrukkelijke waarschuwingen” negeerde toen ze als plaatsvervangend ambassadeur het inhuren van Kluijver door de ambassade in Kabul goedkeurde, terwijl hun relatie al bij de ambassade bekend was. Het hoofd ontwikkelingssamenwerking heeft zich daarom over het inhuren van Kluijver gebogen. Peters zette de laatste paraaf. Sap: „Deze feiten waren al bekend. Dat haar handtekening onder het contract staat, is ongelukkig, zoals het ministerie ook al concludeerde.”