Liverpool verovert de wereld, om te beginnen New Delhi

Net als aartsrivaal Manchester United gaat de Engelse voetbalclub FC Liverpool de wereld veroveren. Binnen drie jaar wil de club uit de Premier League sportief aanwezig zijn op alle continenten, zei Steven Turner, hoofd van de internationale voetbalacademie van Liverpool, gisteren in de Indiase hoofdstad New Delhi.

Daar werd de opening (op 1 oktober) aangekondigd van een voetbalacademie bij de Genesis Global School, een particuliere eliteschool in het oosten van New Delhi. De komende tijd zullen nog meer voetbalscholen voor spelers onder de zestien jaar worden gevestigd in Delhi, in het oosten van India en in Mumbai en Goa. Ook aankomende Indiase coaches zullen er worden opgeleid.

Het is de eerste keer dat een gerenommeerde buitenlandse club zijn intrede doet in India, niet om commercieel gewin, maar om de fundamenten van de voetbalsport in het cricketgekke India te helpen opbouwen, benadrukten Turner en oud-voetbalinternational SteveMcMahon. McMahon wordt hoofdcoach van de Indiase academie. „Eerst moet je bereiken dat jongens en meisjes met een glimlach op hun gezicht gaan spelen. Dan komen de talenten vanzelf naar boven drijven.”

Het voetbal in India (158ste op de FIFA-wereldranglijst) staat er belabberd voor. Maar het Aziatische land telt wel veel supporters die de verrichtingen van met name Manchester United en FC Liverpool op televisie volgen. Ook het wereldkampioenschap van vorig jaar in Zuid-Afrika trok grote belangstelling in, met name Calcutta, voetbalstad nummer één in India. De meeste fans waren voor Brazilië en Argentinië, afgaande op de vlaggetjes en muurschilderingen die de straten sierden.

India is evenwel niet het enige land waarop Liverpool het oog heeft laten vallen. Vanuit Delhi reisde Steven Turner gisteravond door naar China, waar de voetbalaanhang nog groter is. Ook daar wordt een voetbalacademie geopend, zo is de bedoeling, net als in Aziatische landen als Vietnam en Maleisië.

Aan de andere kant van de wereld kijkt Liverpool naar Zuid-Amerika en naar de Verenigde Staten (Texas) en Canada. Buiten Groot-Brittannië heeft Liverpool al voetbalscholen in de Scandinavische landen en Ierland.

Manchester United baarde eerder deze maand opzien met het plan om geld op te halen op de beurs van Singapore. Turner, hoofd van de voetbalacademie, zei gisteren dat voetbal een „wereldwijde industrie” is en dat commerciële expansie een logische stap is. „Maar daar ga ik niet over. Mijn inzet is de band tussen Liverpool en zijn miljoenen aanhangers in Azië en de rest van de wereld te verstevigen.”

    • Wim Brummelman