Licht herstel voor SNS Reaal

Bank- en verzekeringsconcern SNS Reaal lijkt de grootste problemen waarin het verzeild raakte tijdens de kredietcrisis achter zich te hebben gelaten. Vanochtend presenteerde het bedrijf uit Utrecht over de eerste helft van dit jaar een nettowinst van 44 miljoen euro, bijna 30 procent hoger dan dezelfde periode vorig jaar. Over heel 2010 werd nog een verlies geleden van 225 miljoen euro.

Het winstherstel is vooral te danken aan het bankbedrijf (dat een winst behaalde van 121 miljoen) en aan de lagere verliezen van probleemdochter Property Finance. Deze vastgoeddivisie moet al jaren grote afboekingen doen op zijn uitstaande leningen. Het verlies liep daar met 46 procent terug tot 118 miljoen euro. SNS Reaal is bezig om de kredietportefeuille van Property Finance verder af te bouwen. Het resultaat van de verzekeringstak viel tegen met een ruime halvering van de winst tot 56 miljoen euro.

Bestuursvoorzitter Ronald Latenstein toonde zich tevreden met wat hij noemde „een bevredigend resultaat in buitengewoon volatiele financiële markten”. Hij zegt dat de „klantbasis” van SNS Reaal is uitgebreid, wat leidde tot een winst van de kernactiviteiten van 162 miljoen.

Het concern zegt op schema te liggen om kapitaal vrij te maken om de Nederlandse staat af te betalen. In 2008 kreeg SNS Reaal een kapitaalinjectie van de overheid van 750 miljoen euro om de kredietcrisis door te komen. Daarvan is tot nu toe 185 miljoen afgelost. Het bedrijf zegt al 445 miljoen euro apart te hebben gezet om de resterende schuld te kunnen voldoen. Dat zal overigens dit jaar „waarschijnlijk niet” gebeuren, zei Latenstein tegen persbureau Dow Jones. Op de beurs steeg het aandeel SNS Reaal vanochtend met ruim 1,6 procent.