Last van vampiristische zeeprikken? De geur van de dood helpt

Deze zeeprikken vluchten voor de geur van de dood. Foto schermafbeelding Newscientist

In de Grote Meren van de Verenigde Staten zorgt de zogenoemde zeeprik, ofwel de Petromyzon marinus, voor veel overlast. Maar biologen van Michigan State University hebben nu een middel gevonden om dit parasitaire wezen te verdrijven, de zeeprik is namelijk ‘bang’ voor de dood.

Zeeprikken boren zich met hun buisvormige, kaakloze zuigmond in de huid van vissen, zeehonden en walvissen om zich te voeden met hun bloed. De toename van deze vampierachtige aaltjes wordt gezien als de oorzaak van het afsterven van vissenpopulaties in de Grote Meren.

Daarom zochten biologen naar een middel om van zeeprikken af te komen. En dat blijkt een mengsel te zijn van chemicaliën uit rottende karkassen. Bekijk hieronder beelden van een experiment waarin zeeprikken blootgesteld worden aan deze doodse geurencocktail en niet weten hoe snel ze weg moeten komen:

    • Hans Klis