Lady Gaga op Chinese zwarte lijst

Chinese muziekwebsites moeten bepaalde nummers van Lady Gaga, Katy Perry, Beyoncé en de Backstreet Boys verwijderen. De Chinese overheid heeft, volgens de Britse krant The Guardian, een zwarte lijst samengesteld met honderd liedjes die niet zijn ‘goedgekeurd’. De nummers moeten voor 15 september zijn verwijderd, anders worden de sites aangeklaagd. De ‘eigenaar’ van een nummer kan een verzoek ter goedkeuring indienen.

Volgens de Chinese overheid verstoren de ongeautoriseerde nummers en illegale muzieksites de online markt voor muziek. Ook zouden ze de ‘nationale culturele veiligheid’ in gevaar brengen.

Het is onduidelijk hoe de lijst tot stand is gekomen. Katy Perry’s Last Friday Night kwam onlangs uit. De Backstreet Boys’ I Want It That Way is van 1999. Lady Gaga staat met zes liedjes in de lijst. Haar te verwijderen nummers zouden een ‘vulgaire inhoud’ hebben. De meeste nummers die in de ban worden gedaan komen uit Taiwan en Hongkong. (Novum)