Kortkolom buitenland

Afluisterzaak 9/11 nader onderzocht

Washington. De Amerikaanse minister van Justitie Eric Holder noemt een rapport over het mogelijk afluisteren van nabestaanden van slachtoffer van de aanslagen van 11 september 2001 „verontrustend”. Volgens Holder is er voldoende aanleiding voor een justitieel onderzoek naar News Corp, het bedrijf van mediamagnaat Rupert Murdoch. Eerder zag Murdoch zich gedwongen de Britse tabloid News of the World te sluiten nadat bekend werd dat die jarenlang allerlei mensen via hun telefoons had afgeluisterd. Holder zou de nabestaanden, met wie hij gisteren een besloten bijeenkomst had, wel hebben gezegd dat het afluisteren van hun telefoons nog niet is bewezen. (AP)

Dick Cheney wilde Syrië bombarderen

washington. Als vicepresident adviseerde Dick Cheney president Bush in juni 2007 om een vermeende kerncentrale in Syrië te bombarderen. Cheney schrijft dat in zijn memoires, In My Time, die dezer dagen verschijnen. Bush verwierp het advies, geen van zijn andere adviseurs was het met Cheney eens. In september 2007 bombardeerde Israël het gebouw in kwestie. Cheney vertelt ook dat hij al in maart 2001, twee maanden na zijn aantreden, een ontslagbrief schreef voor het geval zijn hartproblemen hem onbekwaam zouden maken om te werken. De brief werd opgeborgen in een kluis, en een medewerker zou hem in geval van een ernstig hartaanval zonodig aan Bush geven. (AP)

Schade op Bahama’s door orkaan Irene

Nassau. De orkaan Irene, de eerste grote tropische storm van dit seizoen, heeft op de Bahama’s veel materiële schade veroorzaakt. Tot nu toe zijn nog geen dodelijk slachtoffers gemeld. De orkaan raast met windsnelheden tot 185 kilometer per uur over de Caraïbische eilandengroep, en gaat daarna op weg naar de Amerikaanse kust, waar hij zaterdag zou aankomen. Mogelijk wint de orkaan boven het warme oceaanwater opnieuw aan kracht. Amerikaanse autoriteiten overleggen of ze mensen zullen vragen om te evacueren. (AP)

Peiling: terugkeer DSK in politiek ongewenst

Parijs. Een meerderheid van de Fransen wil niet dat oud-IMF-voorzitter Dominique Strauss-Kahn terugkeert in de Franse politiek. Dat blijkt vandaag uit een peiling van het CSA. 53 procent van de ondervraagden ziet een nieuwe rol van ‘DSK’ niet zitten, nadat een Amerikaanse rechter deze week een onderzoek naar seksueel misbruik door hem staakte. Slechts 19 procent vindt dat DSK, voor het incident kandidaat voor het presidentschap, openlijk een andere socialistische kandidaat moet steunen. (Reuters).