Kort nieuws Economie

Schaüble: ‘Fins-Griekse onderpand is van tafel’

Rotterdam. De landen van de eurozone zullen de afspraken tussen Finland en Griekenland over onderpand voor leningen niet accepteren. „Dat is van tafel”, zei de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schaüble gisteren op een fractievergadering van de CDU/CSU. het Duitse Handelsblatt meldt dat vanmorgen op basis van bronnen. Vorige week ontstond ophef toen bekend werd dat Finland bilateraal een afspraak met Griekenland had gemaakt. De Finnen zouden een half tot een miljard euro aan onderpand van de Grieken krijgen in ruil voor 1,5 miljard steun aan de noodhulp voor Griekenland. Die hulp werd op 21 juli door de regeringsleiders van de eurolanden vastgesteld. In de gemaakte afspraken stond dat landen in voorkomende gevallen onderpand kunnen vragen. Alleen onder die voorwaarde wilden de Finnen het akkoord steunen. (NRC)

Saab heeft per direct 17 miljoen euro nodig

Uddevalla. Het Zweedse automerk Saab, eigendom van het Nederlandse Swedish Automobile, heeft per direct circa 17 miljoen euro nodig om de grootste financiële problemen op te lossen. Dat bleek donderdag uit gegevens van vakbonden en de Zweedse deurwaardersorganisatie Kronofogden, zo meldt persbureau AFN. Volgens de vakbonden is Saab bij elkaar ruim 11 miljoen euro (circa 100 miljoen Zweedse kroon) aan lonen verschuldigd. Kronofogden zoekt daarnaast naar bijna 6 miljoen euro voor de oudste claims van bij elkaar 14 toeleveranciers van Saab. Het lukt Saab niet om de eerste 2.100 salarissen aan fabrieksmedewerkers uit te keren. Ook de lonen voor de 1.600 kantoormedewerkers en ingenieurs, gepland voor vrijdag, laten waarschijnlijk op zich wachten. De bonden verwachten op zijn vroegst dinsdag een betalingsaanmaning naar Saab te sturen. Als het automerk zeven dagen na ontvangst de lonen nog steeds niet heeft betaald, kunnen de bonden faillissement aanvragen. (AFN)