Klassiek op komst

Twee wereldpremières bij de Nederlandse Opera: Orest van Manfred Trojahn en Waiting for Miss Monroe van Robin de Raaff, vijftig jaar na haar dood. Nieuwe producties van De nachtegaal en andere fabels van Stravinsky, De legende van de onzichtbare stad Kitesj en het meisje Fevronja van Rimski-Korsakov, Deidamia van Händel, Il turco in Italia van Rossini, Parsifal van Wagner.

Interessantste reprise: Verdi’s Don Carlo waarmee Chailly in 2004 afscheid nam.

Het Koninklijk Concertgebouworkest speelt veel nieuwe muziek en heeft drie huiscomponisten: Detlev Glanert, Michel van der Aa en Richard Rijnvos, die een stuk schrijft voor een concert in de Westergasfabriek. Het KCO werkt mee aan een festival voor de tachtigste verjaardag van Sofia Goebaidoelina. Mariss Jansons start met de Psalmensymfonie van Strawinky en het Requiem van Mozart.

Na het Gergjev Festival met werk van onder anderen Mahler, Bruckner en Berlioz klinkt er bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest nog meer Mahler, maar ook Sjostakovitsj, Prokofjev en Tsjaikovski.

Chef Yannick Nézet-Séguin dirigeert de Eroica van Beethoven. In de Rotterdamse Doelen verder Simon Rattle voor het Orchestra of the Age of Enlightenment en de complete Beethovensymfonieën door het Orkest van de Achttiende Eeuw en Frans Brüggen.

Na de seizoensopening met Wagners Siegfried presenteert de Nationale Reisopera Platée van Rameau, La Traviata van Verdi, Le Nozze di Figaro van Mozart en Lucia di Lammermoor van Donizetti, alle in ensceneringen van Nederlandse regisseurs.

De Zaterdagmatinee biedt een serie rondom de componist Wolfgang Rihm met twee opera’s. Eva-Maria Westbroek zingt in Ponchielli’s La Gioconda. Verder onder meer: Tosca van Puccini en Hôtel de Pékin van Willem Jeths.

Kasper Jansen

    • Kasper Jansen