Kim Jong-il en zijn gepantserde trein

De gepantserde trein waarmee de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il van land naar land reist, was oorspronkelijk een cadeautje van Josef Stalin aan zijn vader, maar komt vanwege zijn vliegangst bijzonder handig van pas.

Zeker nu Kim Jong-il en zijn gevolg vanuit Rusland, waar hij was om met de Russische president Dmitri Medvedev over het Noord-Koreaanse atoomprogramma te spreken, weer naar het noordoosten van China vertrekt.

Om de urenlange reizen zo comfortabel mogelijk te laten verlopen, zijn de rijtuigen voorzien van moderne communicatiemiddelen, conferentieruimtes en slaapvertrekken. Om ook de logistiek vlekkeloos te laten verlopen, beschikt Kim Jong-il in Noord-Korea over 19 eigen treinstations.

Bekijk hier videobeelden gemaakt vanuit een van Kim Jong-ils treinstellen:

En hier deel 2:

In deze video zien we de trein van Kim Jong-il in zijn geheel passeren:

    • Dirk Wijnand de Jong