Je whatsappt of weet van niets

Toen ik net een iPhone bezat, zocht ik enthousiast apps uit waarmee ik mijn route door de supermarkt kon plannen, huizenprijzen op kon vragen, mijn kennis over Afrikaanse meren kon testen en foto’s kon morfen tot elk gezicht veranderde in een verbaasde Letse eland. Met even groot gemak vergat ik daarna al deze nieuwe functies

Toen ik net een iPhone bezat, zocht ik enthousiast apps uit waarmee ik mijn route door de supermarkt kon plannen, huizenprijzen op kon vragen, mijn kennis over Afrikaanse meren kon testen en foto’s kon morfen tot elk gezicht veranderde in een verbaasde Letse eland.

Met even groot gemak vergat ik daarna al deze nieuwe functies weer, om mijn telefoon gewoon weer te gebruiken om mee te bellen.

Tot nu.

Er is nieuw leven geblazen in mijn karige smartphonebestaan, en dit fonkelende, bruisende elixer heet: WhatsApp Groepen.

De functie WhatsApp was me bekend; het is een dienst om gratis mee te sms’en. En hoewel ik het idee om minder geld aan telefoonmaatschappijen en meer aan mezelf te geven van harte omarm, gebruikte ik WhatsApp maar matig.

Mijn sms-berichten bestonden doorgaans uit: ‘Drie uur daar?’ of ‘BEN ER BIJNA vijf min sorrysorrysorrry’, en voor mijn gevoel waren dit berichten die je met een degelijk ouderwets sms’je moest overbrengen.

Maar een WhatsApp Groep is ook niet voor zulke zakelijke mededelingen bedoeld. Het is eerder een combinatie van hulplijnen, meanderende groepsgesprekken en datumplanners. Je verzint iets wat je met meerdere mensen wil bespreken, kiest zorgvuldig een aantal vrienden met wie je de groep wilt aanmaken en schrijft een eerste bericht. Zo bezat ik al snel een ‘Ik ga op vakantie en ik neem mee’-groep, een ‘Binnenkort Mariokarten?’-groep en een ‘Zal ik deze glitterjurk kopen?’-groep. Kortom: het is Google+, maar dan dat je het wél snapt.

Meer vrienden raakten in de ban van de Groepen. Eén vriend was zelfs zo overtuigd dat hij niet meer wilde sms’en of bellen. „Je kunt gewoon alles in een groep zetten”, zegt hij. „Veel handiger.” Toen ik met hem en een paar mensen in een café zat, raakte een van onze vrienden in gesprek met een onbekende. Even later trilde mijn telefoon: ‘Je bent aangemeld in de Groep: Gaat J straks zoenen of niet?’

Toch is deze nieuwe vorm van communicatie ook ingewikkeld: mensen zonder WhatsApp in hun leven worden ijskoud achtergelaten. Een uitnodiging voor een verjaardagspartijtje zal hen nog wel bereiken, maar het moment dat de Groep ‘Pathé de Gekste’ heeft besloten om naar Bridesmaids te gaan, wordt er niet meer gedacht aan de mensen die nog steeds hun Nokia 6230 koesteren. Je whatsappt of weet van niets.

Waarmee WhatsApp Groepen op een bepaalde manier ook wel doet denken aan bikkelharde basisschool groep 8-politiek. ‘In welke groepjes zit jij?’ ‘Waarom zit ik daar niet bij?’ ‘Ik heb via de groep ‘Zaterdagavondblues’ gezien dat jij niks gaat doen, maar nu zie ik in ‘Iets met Leuk & Dingen Doen’ dat jij toch uitgaat, hoe zit dat precies?’

Toch blijf ik dapper Groepen aanmaken; mocht whatsappen in de toekomst het bellen verdrijven, zal ik er klaar voor zijn.