Jazz op komst

Al vanaf haar vijftiende treedt ze op in het restaurant van haar ouders in de Amsterdamse Pijp. Ze is een ware talkshowlieveling (‘een nieuwe Norah Jones’) naar wier gunsten de platenmaatschappijen al vroeg hengelden. De Turkse Karsu Dönmez, 21 jaar, gaat nu op tournee. Met haar band brengt ze zelfgeschreven jazzy nummers, standards en volksliederen uit Turkije en Azerbajdzjan. (Tournee vanaf 27/8, inl. karsu.nl)

De komst van sommige jazzlegendes is altijd het vermelden waard: Sonny Rollins. Vooral omdat het nooit te weinig is wat hij geeft op het podium. Rollins vlamt nog steeds, in verbazingwekkende betogen in lange halen. (25 okt., Muziekgebouw Frits Philips, Eindhoven)

De muziek van Dhafer Youssef heeft zijn roots in de Sufi-traditie en andere mystieke muziek, maar Youssef heeft ook altijd opengestaan voor jazz. Zijn composities bevatten Arabische invloeden en ook zijn poëtische benadering op de ud, een Arabische luit, is heel bijzonder. (12 okt., LantarenVenster, Rotterdam; 14 okt., Bimhuis, Amsterdam)

Vanaf de jaren zestig en zeventig is de jazz in Noorwegen aangejaagd door musici als Jan Garbarek. De saxofonist/componist kreeg de Noorse jazz op de Europese kaart met ruimtelijke en avontuurlijke muziek. Zijn esoterische, wat verlichte geluid heeft ook fusion en rockjazz elementen. Te gast is de Indiase percussionist Trilok Gurtu. (22 nov., Oosterpoort, Groningen)

Miles Davis flirtte al met Spaanse volksmuziek op het legendarische Sketches of Spain. Dave Holland, ooit contrabassist bij Davis, gaat nu een stap verder met gitarist Pepe Habichuela; ze spelen pure flamenco, met volle, melancholische solo’s. (15 nov, Muziekgebouw aan ’t IJ, Amsterdam)

Amanda Kuyper

    • Amanda Kuyper