‘Israël zet vergeldingsacties door als Islamitische Jihad terroristische activiteiten doorzet’

Caption: A firefighter walks past the burned out remains of a car bombed by a rocket launched into Israel from the Gaza strip, hitting the kibbutz of Yad Mordechay and lightly injuring an infant, on August 24, 2011. Israeli air strikes on Wednesday killed three Palestinians, with the first incident prompting mortar fire into Israel days after armed groups agreed to a temporary truce. The two rockets were fired into Israel; the first damaged a public building and the second a car. An infant near the attack site was slightly injured by shards of glass from shattered windows, according to an Israeli police spokesperson. AFP PHOTO/DAVID BUIMOVITCH Een Israëlische brandweerman loopt langs een uitgebrande auto in Yad Mordechay na een raketaanval vanuit de Gazastrook. Foto AFP / David Buimovitch

Israël zal doorgaan met zijn vergeldingsacties tegen de Islamitische Jihad in de Gazastrook als de organisatie haar terroristische activiteiten niet staakt.

Het maandag gesloten staakt-het-vuren met Hamas heeft daar niks mee te maken. Dat zei de minister van Thuisfront Defensie Matan Vilna op radiozender Army Radio nadat gisteren het geweld hervatte in het zuiden van Israël, meldt persbureau AFP. Volgens Vilnai is Hamas verantwoordelijk voor “wat er gebeurt in de Gazastrook”.

Meer dan twintig raketten vanuit de Gazastrook kwamen neer in het zuiden van Israël. Hierbij raakte een negen maanden oude baby gewond, meldt de Israëlische krant Ha’aretz. Daarop voerden de Israëlische luchtmacht vannacht aanvallen uit op een wapendepot in het noorden van de Gazastrook, een smokkeltunnel en een productielocatie voor wapens in de zuidelijke Gazastrook.

Het geweld begon vorige week donderdag met een aanval op Israëliërs niet ver van de grens tussen Israël en Egypte. Daarbij kwamen acht Israëliërs om het leven. Zaterdag kwam bij een raketinslag nog een Israëliër om. Israël reageerde met luchtaanvallen, waarbij zeker vijftien Palestijnen, voornamelijk militanten, werden gedood. In het kruisvuur werden echter ook vijf Egyptische politieagenten gedood, waardoor er een diplomatieke crisis is ontstaan tussen de twee buurlanden.

    • Hans Klis