Internationale gemeenschap bespreekt toekomst Libië in Istanbul

Caption: A supplies truck drives through the main road in the oil rich town of Ras Lanuf on August 24, 2011 some 150 kms East of Sirte. Libyan rebels, who overran the eastern oil hub of Ras Lanuf, have been advancing on the capital from the east and the west in their bid to unseat Kadhafi who has ruled over Libya for more than 40 years. AFP PHOTO / GIANLUIGI GUERCIA De weg naar oliestad Ras Lanuf. Foto AFP / Gianluigi Guercia

In Istanbul overleggen vertegenwoordigers uit meer dan dertig landen vandaag over de hulp aan de Libische Nationale Overgangsraad na de val van Gaddafi en het vrijgeven van miljarden aan bevroren tegoeden van het Libische regime aan de opstandelingen.

Bij het overleg zal volgens Turkse regeringsfunctionarissen ook een van de leiders van de Libische Nationale Overgangsraad, Mahmoud Jabril, aanwezig zijn. Dat meldt persbureau AP.

Volgens een gezant van de Raad, Aref Ali Nayed hebben de rebellen op zeer korte termijn vijf miljard dollar nodig voor het betalen van ambtenarensalarissen en het bekostigen van essentiële voorzieningen zoals gezondheidszorg en onderwijs. Het is een hoger bedrag dan aanvankelijk door de opstandelingen werd genoemd. Nayed fungeert als de woordvoerder van een door de Raad benoemd stabilisatieteam dat opereert vanuit Dubai.

NAVO helpt rebellen bij jacht op Gaddafi

De NAVO ondersteunt de opstandelingen bij hun jacht op Moammar Gaddafi en zijn zoons, die nog altijd spoorloos zijn. Het bondgenootschap heeft volgens de Britse minister van Defensie Liam Fox de luchtaanvallen op aanhangers van de Libische leider opgevoerd, meldt persbureau Reuters. Fox ontkent dat elitetroepen uit Groot-Brittannië, Frankrijk, Jordanië en Qatar geholpen hebben tijdens de slag om Tripoli.

Ondanks de verovering van Tripoli, is Gaddafi nog altijd spoorloos. Een reportage van TV5

    • Hans Klis