ING tegen 'geldezels'

Jongeren tot 18 jaar met een rekening bij de ING Bank kunnen vanaf 1 september nog maar maximaal 250 euro per dag pinnen.

De bank hoopt met de maatregel het aantal ‘geldezels’ te verlagen. Tot nu toe konden jongeren nog tot 1.000 euro per dag uit de muur halen. Jongeren laten zich steeds vaker gebruiken door criminelen. Tegen een kleine vergoeding geven ze hun pas tijdelijk af, waarna hun rekening wordt gebruikt om er met drugshandel of andere misdrijven verkregen geld op te zetten en snel weer af te halen. Zo blijven criminelen uit het zicht van de politie. In Nederland zouden zo’n 5.000 ‘geldezels’ rondlopen, onder wie veel Surinaamse en Antilliaanse meisjes van 12 tot 18. Zij kunnen worden aangeklaagd voor medeplichtigheid aan fraude en diefstal. Ook mogen ze dan acht jaar geen bankrekening bezitten. Jongeren die toch meer geld willen opnemen, kunnen zich aan de balie melden. (Novum)