Groenten en wijn

In de zomer –komt er nog wat van?- willen we salades eten. En groentes van de grill. Of we hebben een tv-programma gezien over de bio-industrie en we besluiten (tijdelijk) vegetariër te worden. Dan wel jeuken onze groene vingers, omdat we gisteren de Honger & Dorst videoreportage van Ronald Hoeben hebben gezien over Restaurant De Kas. In ieder geval, we doen even vlees noch vis. Maar we willen natuurlijk wel wijn drinken.

Nu is de juiste groentewijn kiezen overigens niet zo eenvoudig. De adviezen op de meeste achteretiketten zijn namelijk bestemd voor carnivoren: ‘deze rode wijn is de ideale begeleider van rood vlees, wild en stoofschotels.’ En ook op bijna iedere fles wit of rosé wordt aangeraden om deze toch maar vooral te drinken bij vis of kip. Ooit dacht een wijnproducent hier handig op in te spelen door het achteretiket naar de voorkant te promoveren. In de supermarkt trof ik destijds een serie wijnen staan die pronkten met de naam ‘Meat’, ‘Fish’ en ‘Chicken’. Ik heb nog gezocht of ik er ook eentje kon vinden met ‘Salad’, maar toen ik dacht ik deze gevonden had, bleek dat het hier om een fles dressing ging. Maar wat dan wel te drinken bij bijvoorbeeld een salade van tomaten, rucola of courgettes? De groentekeuken is in grote lijnen gebaat bij wijnen waar zelf ook ‘groen’ in zit. Eenvoudigste keuze: koop sauvignon blanc. Te koop bij supermarkt, slijterij en wijnspeciaalzaak. Sauvignon blanc uit Nieuw-Zeeland strekt tot aanbeveling. De smaaktonen van gras, tomaat en paprika zijn hierin vaak het meest nadrukkelijk aanwezig. Maar ook met Touraine uit de Loire doet u een goede keuze. Extra lekker zelfs is deze wijn bij een simpele salade van tomaten, een vrucht die zich sowieso bijna alleen op zijn gemak voelt bij sauvignon blanc. Maak de salade –geen enkele trouwens- trouwens nooit aan met azijn, dat is de doodsteek voor iedere wijn, maar gebruik een beetje citroen of de witte wijn die u gaat drinken. Ook kappertjes zijn sauvignon blanc-fan. Wie tailor made zijn groenten wil afstemmen op zijn favoriete wijn verwijs ik graag naar Groenten & Wijn van T. de Coninck met volgens het achterplat ‘gerechten uit de Nieuwe Belgische Keuken, waarin groenten zo’n belangrijke rol spelen.’ Het boek is al in 2002 uitgekomen, maar is nog steeds actueel. Het bevat gerechten (met bijpassende wijnen) van de Belgische sterrenchef Frank Fol, gefotografeerd door Tony le Duc. Buitengewoon mooi meegenomen is dat het zelfs tijdens het lezen de wijn al prima smaakt..

    • Harold Hamersma