Gevechten Libië houden aan - overgangsraad vraagt om hulp

Rebellen (en een cameraman) zoeken dekking bij de ingang van het Corinthiahotel. Foto: AP / Sergey Ponomarev

Op verschillende plekken in het midden en zuiden van Libië en in de hoofdstad Tripoli stuiten Libische opstandelingen nog steeds op fel verzet van eenheden van Gaddafi. Bij het Corinthiahotel, waar veel buitenlandse verslaggevers verblijven, waren vandaag hevige gevechten. Een tiental rebellen met machinegeweren en luchtafweergeschut op een pick-uptruck streden streden met aanhangers Gaddafi, die de rebellen vanaf daken in de omgeving onder vuur namen.

Ook nabij het stadje Bin Jawad, zo’n 560 kilometer ten zuidoosten van Tripoli, wordt nog gevochten. Gisteren liepen daar opstandelingen in een hinderlaag, met twintig doden tot gevolg.

Van een ander overgebleven bolwerk van de voortvluchtige Libische leider, de woestijnstad Sebha, hebben de rebellen inmiddels belangrijke delen in handen. Volgens opstandeling Adel al-Zintani beheersen zijn wapenbroeders onder meer de belangrijkste winkelstraat van de stad. Huurlingen van bezuiden de Sahara hebben de Gaddafi-getrouwe gelederen verlaten, maar de harde kern van diens troepen houdt stand.

De opstandelingen willen Sirte, de geboortestad van Gaddafi, veroveren, maar verwacht wordt dat Gaddafi-getrouwen zich hier met hand en tand zullen verdedigen. Er zouden pogingen worden ondernomen de vreedzame overgave van de stad door middel van onderhandelingen af te dwingen.

Gaddafi nog niet gepakt

Ondertussen is er nog geen spoor van Gaddafi. Die zwoer zich niet over te geven en te vechten ‘tot de overwinning of de martelaarsdood’. De rebellen hebben op zijn hoofd een prijs van twee miljoen dollar (bijna 1,4 miljoen euro) gezet. In de buurt van het voormalige hoofdkwartier van Gaddafi hebben opstandelingen wel een blok appartementen omsingeld. De rebellen denken dat Gaddafi zich, samen met enkele zoons, daar zou bevinden. De rebellen laten echter aan persbureau Reuters niet weten waarom ze denken dat het de schuilplek van Gaddafi is.

Een woordvoerder van Gaddafi liet aan persbureau AP weten dat Gaddafi in Libië is en de strijd tegen de rebellen leidt.

Hulp van de NAVO

De Britse minister van defensie Liam Fox liet vandaag weten dat de opstandelingen hulp krijgen van de NAVO bij hun zoektocht naar de Libische leider. De NAVO “levert inlichtingen en herkenningsmateriaal ten behoeve van de jacht”. Of er ook Britse commando’s zijn betrokken bij de zoektocht, wilde hij niet zeggen. Afgelopen nacht heeft de NAVO opnieuw vele luchtaanvallen op versterkingen van Gadhafi-getrouwe troepen uitgevoerd. Volgens een NAVO-medewerker was onder meer luchtafweergeschut het doelwit.

Italie ontdooit tegoeden

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi liet vandaag weten dat zijn land 350 miljoen euro aan bevroren Libische tegoeden aan de Nationale Overgangsraad geeft. Berlusconi zei dat na een ontmoeting met Mahmoud Jibril, een van de leiders van de overgangsraad.

Berlusconi ontmoette vandaag Mahmoud Jibril (links), een van de leiders van de overgangsraad.Berlusconi ontmoette vandaag Mahmoud Jibril (links), een van de leiders van de overgangsraad.

Volgens Jibril moeten er snel meer tegoeden van Libie worden ontdooid. Volgens hem zou het land 3,5 miljard euro nodig hebben om lonen te betalen, olie-installaties te repareren en voorzieningen draaiend te houden. Volgens Jibril komt de stabiliteit en veiligheid in gevaar als van rebellen, die al vier maanden niet zijn betaald, binnenkort hun loon niet ontvangen. Jibil:

“Er zijn hoge verwachtingen. Terwijl de bevrijding van Tripoli in de laatste fase bevindt, gaat de strijd gewoon door. We hebben dringend hulp nodig.”

Andere prioriteiten zijn volgens Jibril het verzamelen van wapens, het opnieuw inrichten van het justitieel apparaat en het leger, de gewonden verzorgen en de herbouw van energiecentrales.

    • Lex Boon