Geen Champions League voor Turkse Fenerbahçe

Vlak voor de loting van de poulefase van de Champions League heeft de Turkse voetbalbond Fenerbahçe teruggetrokken uit het toernooi. De club is verdachte in een omkopingschandaal.

De Turkse topclub Fenerbahçe is door de Turkse voetbalbond teruggetrokken uit de Champions League. De kampioen van vorig seizoen is nog altijd onderwerp van een onderzoek naar omkoping. De TFF nam de beslissing gisteren tijdens een noodberaad, 24 uur voordat in Monaco de loting voor de poulefase van het toernooi plaatsvindt.

Fenerbahçe was als titelhouder automatisch geplaatst voor de loting vandaag. Het is nog niet duidelijk hoe de UEFA Fenerbahçe gaat vervangen. Trabzonspor, de nummer twee van het afgelopen seizoen in Turkije, werd in de voorronde van de Champions League uitgeschakeld. Of de Europese voetbalbond de club naar voren zal schuiven, valt te bezien, omdat ook Trabzonspor wordt onderzocht vanwege omkoping.

Fenerbahçe leed al vele miljoenen euro’s schade vanwege het omkoopschandaal. Ook hebben sindsdien al dertig mensen vastgezeten in de gevangenis, onder wie de voorzitter van de club.

Negentien wedstrijden in de Turkse competitie zijn verdacht. De resultaten ervan zouden mogelijk zijn beïnvloed door steekpenningen. Vier maanden geleden werd in Turkije een nieuwe wet aangenomen die het mogelijk maakt omkoping in het voetbal te bestraffen tot twaalf jaar cel.

Fenerbahçe stond vorig jaar lange tijd derde in de competitie. In de twee seizoenshelft wist de club echter zestien van zijn zeventien competitiewedstrijden te winnen. Fenerbahçe werd kampioen van Turkije door Trabzonspor op doelsaldo van de eerste plek te stoten. (NRC)