Gebruiken agenten steeds vaker hun ? dienstwapen

18 mei 2008, Rotterdam. Bij een overval op een supermarkt aan het Stadhoudersplein. Foto Bas Czerwinski 18-05-2008, Rotterdam. Overval op supermarkt aan het Stadhoudersplein. Politie met getrokken wapen. Foto Bas Czerwinski

Bij een schietpartij in Best zijn dinsdagavond een agent en een verdachte gewond geraakt. Het is niet het enige recente schietincident waar de politie bij betrokken was. Afgelopen vrijdagnacht schoot een agent een man dood in Apeldoorn. Het is het vierde dodelijke politieschot van dit jaar.

Vorige week meldde het Openbaar Ministerie (OM) dat het aantal doden en gewonden door politiekogels toeneemt. Dit jaar waren er twintig schietincidenten, waarbij vier mensen overleden en achttien gewond raakten. Vorig jaar waren er 25 incidenten en in 2006 gebeurde het 14 keer dat er doden of gewonden vielen door politiekogels.

Naar aanleiding van het bericht van het OM spraken de korpschefs en de politiebonden hun zorg uit over de toename van het aantal doden en gewonden door politiekogels. Politievakbond ACP verwacht dat agenten vaker zullen schieten. De frequentie en de ernst van het geweld tegen agenten neemt toe, waardoor zij vaker hun wapen moeten gebruiken, zei voorzitter Gerrit van de Kamp in Metro.

Klopt dat? Gebruiken agenten steeds vaker hun dienstwapen?

    • Toon Beemsterboer