Boodschap Gaddafi: bevecht en vernietig rebellen

Gaddafi, hier op een archieffoto. Foto Reuters / Max Rossi

Libiërs moeten de rebellen in Tripoli “bevechten en vernietigen”. Dat heeft Muammar Gaddafi gezegd in een speech die vanavond werd uitgezonden door de Libische zender Al-Orouba. Dat meldt persbureau Reuters. Wanneer de speech, een audio-opname, is opgenomen is nog niet bekend.

In de speech roept Gaddafi zijn aanhangers op tot een mars naar Tripoli om de stad te “zuiveren” van de rebellen, die hij “ratten, kruisvaarders en ongelovigen” noemde. Gaddafi doet een beroep op alle stammen in alle delen van Libië om te vechten tegen de “buitenlandse interventie”. Volgens de Libische leider zijn zijn aanhangers in “de ruime meerderheid” en is er voor de rebellen geen veilige plek. Gaddafi:

“Libië is er voor de Libiërs en niet voor de agenten, niet voor het imperialisme, niet voor Frankrijk, niet voor Sarkozy en niet voor Italië. Tripoli is u, niet voor diegenen die afhankelijk zijn van de NAVO.”


Zie de beschrijving van de video voor de vertaling van Gaddafi’s speech.

Onduidelijk waar Gaddafi is

Het is voor de tweede keer in 24 uur dat Gaddafi van zich laat horen. Het is nog onduidelijk waar hij zich bevindt. Volgens zijn belangrijkste woordvoerder is hij nog altijd in Libië en leidt hij hoogstpersoonlijk de strijd tegen de opstandelingen. Moussa Ibrahim meldde per telefoon aan persbureau AP dat zijn voorman veilig, gezond en vol vertrouwen is. “Hij leidt elke dag in eigen persoon het gevecht om onze vrijheid en onafhankelijkheid.” Hij weigerde te zeggen waar Gaddafi zich ophoudt.

Volgens Ibrahim verblijft hijzelf op een geheime locatie in het land en verplaatst hij zich voortdurend. De woordvoerder was tijdens het telefoongesprek te herkennen aan zijn stem.

Ook de verblijfplaats van de kinderen van de voortvluchtige kolonel is onbekend. Nu de opstandelingen op hevig verzet stuitten in twee gebouwen in een nabij Gaddafi’s gevallen hoofdkwartier gelegen wijk, doet het gerucht de ronde dat een van zijn zonen zich daar ophoudt.

Zo’n duizend rebellen hebben de gebouwen omsingeld en zijn in een taai vuurgevecht gewikkeld met Gaddafi-getrouwe troepen. Ze bestoken de versterkte panden met geschut. Na een zware explosie rees een witte rookpluim omhoog.

    • Lex Boon