Franse elite: belast ons

Taxez-nous! Belast ons! Deze opmerkelijke oproep, ondertekend door zestien Franse miljardairs, verscheen vandaag in het weekblad Le Nouvel Observateur. De gefortuneerde Fransen vragen de overheid om een extra crisisbelasting te heffen. En ze kregen gisteravond al (gedeeltelijk) hun zin: de regering van François Fillon kondigde voor 2012 een nieuwe, eenmalige belasting aan van 3 procent op alle inkomsten uit arbeid of kapitaal boven de 500.000 euro.

Het initiatief kwam van Maurice Lévy, eigenaar van reclamegroep Publicis, die was geïnspireerd door Warren Buffett. Buffett pleitte vorige week maandag in The New York Times voor een belasting op grote vermogens. „Ik zie het als burger van dit land als taak om een steentje bij te dragen op het moment dat de regering van iedereen een inspanning vraagt”, zegt Maurice Levy. Hij erkent dat het vooral een symbolische daad is, en geen oplossing voor de huidige crisis.

Frankrijk snijdt: pagina 22