Financiën geïnteresseerd in Brits-Zwitserse belastingdeal spaargeld

Het ministerie van Financiën volgt “met grote interesse” een Brits-Zwitserse afspraak over belasting op spaartegoeden. De gisteren bekendgemaakt deal moet de Britten over twee jaar 5,7 miljard euro aan belastinggeld opleveren.

Een woordvoerder van het Nederlandse ministerie wil niet aangeven of er op dit moment besprekingen lopen met Zwitserland. Eerder deze maand sloot Duitsland een vergelijkbare overeenkomst. “Wij doen nooit uitspraken over onderhandelingen of mogelijke afspraken op dit vlak”, aldus Financiën.

Spaarders eenmalig aangeslagen

De Zwitserse overheid zal via de banken bronbelasting heffen op Britse tegoeden. In totaal zal het om een eenmalige aanslag gaan van 19 tot 34 procent, waarbij de identiteit van de spaarder voor de belastingdienst onbekend blijft. Het percentage is afhankelijk van de periode dat er geen belasting is afgedragen.

“De wereld is veranderd voor belastingontduikers”, stelde de Britse belastingdienst gisteren. Bij Financiën in Londen werd van “een historische overeenkomst” gesproken.

Controverse over deal

De afspraak is controversieel omdat op deze manier het bankgeheim van Zwitserland overeind blijft. Veel landen, waaronder Nederland, willen juist dat de identiteit van spaarders in bijvoorbeeld Zwitserland bekend wordt. Aan de andere kant levert het pragmatisme van de Engelsen en Duitsers veel geld op.

Londen heeft bij de Zwitserse autoriteiten het recht bedongen om jaarlijks over 500 Britse spaarders meer gegevens te krijgen voor verder onderzoek. Om een andere reden is de deal van de Britten controversieel: ondanks alle afspraken worden spaarders bij Zwitserse banken in de praktijk relatief soepel behandeld.

    • een onzer redacteuren