Financiën bekijkt deal spaargeld

Het ministerie van Financiën volgt „met grote interesse” een Brits-Zwitserse afspraak over belasting op spaartegoeden. De Britten hopen met de gisteren bekendgemaakte deal in 2013 5 miljard pond (5,7 miljard euro) aan belastinggeld op te halen.

Een woordvoerder van het Nederlandse ministerie wil niet aangeven of er op dit moment besprekingen lopen met Zwitserland. Eerder deze maand sloot Duitsland een vergelijkbare overeenkomst. „Wij doen nooit uitspraken over onderhandelingen of mogelijke afspraken op dit vlak”, aldus Financiën.

De Zwitserse overheid zal via de banken bronbelasting heffen op Britse tegoeden. In totaal zal het om een eenmalige aanslag gaan van 19 tot 34 procent, waarbij de identiteit van de spaarder voor de belastingdienst onbekend blijft. Het percentage is afhankelijk van de periode dat er geen belasting is afgedragen. „De wereld is veranderd voor belastingontduikers”, stelde de Britse belastingdienst gisteren. Bij Financiën in Londen werd van „een historische overeenkomst” gesproken.

De afspraak is controversieel omdat op deze manier het bankgeheim van Zwitserland overeind blijft. Veel landen, waaronder Nederland, willen juist dat de identiteit van spaarders in bijvoorbeeld Zwitserland bekend wordt. Aan de andere kant levert het pragmatisme van de Engelsen en Duitsers veel geld op. Londen krijgt begin 2013 een eerste storting van 500 miljoen Zwitserse frank (435 miljoen euro). De Duitsers is 2 miljard frank (1,7 miljard euro) toegezegd.

Londen heeft bij de Zwitserse autoriteiten het recht bedongen om jaarlijks over 500 Britse spaarders meer gegevens te krijgen voor verder onderzoek. Om een andere reden is de deal van de Britten controversieel: ondanks alle afspraken worden spaarders bij Zwitserse banken in de praktijk relatief soepel behandeld.

Tot 2010 heeft Nederland een inkeerregeling gekend waarbij zonder boetes alsnog met terugwerkende kracht belasting over tegoeden in het buitenland kon worden betaald. Destijds maakte Financiën bekend dat er voor 2,4 miljard aan vermogen was aangemeld.