Film op komst

Films om naar uit te kijken komend half jaar? Dat zijn vooral de nakomertjes van Cannes en titels uit de grote festivals van september: Venetië en Toronto – al kan er nog van alles veranderen.

In september moet u toch echt naar Essential Killing, de existentialistische actiefilm van oude rot Jerzy Skolimowski. De rest van de maand biedt vooral zeventjes, zoals Midnight in Paris van Woody Allen – of zal het vervolg op het keiharde Braziliaanse favela-drama Tropa de Elite goed uitpakken? En wat te denken van de titels van het Nederlands Film Festival, zoals Isabelle en De bende van Oss?

Oktober oogt maar iets interessanter. Zo is er vers uit Venetië George Clooney’s politieke drama The Ides of March, en Steven Soderbergh die weer eens grootschalig gaat met vogelgriepthriller Contagion op 20 oktober. Spielberg en Peter Jacksons peperdure Kuifjefilm ziet er in de trailer vooral raar uit: zal het werken?

November brengt enkele interessante films uit Cannes 2011: de verrassende prijswinnaar Drive, een broeierige, bloederige noirfilm, claustrofobisch pedodrama-in-Hanekestijl Michael (3 november) en de hartverwarmende, zeer vermakelijke stille zwart-witfilm The Artist (24 oktober). Zal beoogd kaskraker Nova Zembla van Reinout Oerlemans weer zo’n reclameplaatjesfilm zijn?

December biedt het heftige We Need to Talk About Kevin: over de moeder van Breivik en Tristan van der V., zeg maar. De film kreeg in Cannes minder dan hij verdiende. Wellicht blijkt Roman Polanski opnieuw in vorm met Carnage (Kate Winslet) en bevestigt de Zweed Tomas Alfredson zijn talent met John le Carrés Koude Oorlogthriller Tinker, Tailor, Soldier, Spy. Voort is er veel vermaak in de trant van New Kids Nitro en Sherlock Holmes 2, komt Rudolf van den Berg met Süskind, en is er het kille King of Devil’s Island, een favoriet van het Rotterdam Film Festival.

Januari biedt naast het International Film Festival Rotterdam meer om naar uit te kijken. Zoals Meryl Streep als The Iron Lady Margareth Thatcher, Leonardo DiCaprio als J. Edgar Hoover, Steven Spielberg weer eens in de regiestoel – al oogt de trailer van War Horse vreselijk – en het gruwelijk mooie Tyrannosaur.

Coen van Zwol

    • Coen van Zwol