Fenerbahçe: geen Europees voetbal

Onder zware druk van de Europese voetbalbond UEFA heeft de Turkse bond landskampioen Fenerbahçe deelname aan de Champions League ontzegd. Het is niet eerder gebeurd dat de UEFA een club om deze reden uitsluit.

Fenerbahçe is hoofdverdachte in het omkoopschandaal dat in juli wereldkundig werd. Ruim dertig spelers en bestuurders zitten vast op beschuldiging van manipulatie van wedstrijden, inclusief de machtige Fenerbahçe-voorzitter Aziz Yildirim en de trainer van Besiktas.

Fenerbahçe wordt vervangen door Trabzonspor, de nummer twee van de Turkse competitie. Ook Trabzonspor wordt verdacht van betrokkenheid bij omkoping, maar de club mag vanavond meedoen aan de loting voor de Champions League. Trabzonspor heeft nog nooit in de Champions League gespeeld.

Fenerbahçe was gevraagd zich terug te trekken uit de Champions League, maar weigerde dat. De UEFA heeft de Turkse bond met sancties gedreigd als die Fenerbahçe wel zou indelen in de Champions League.

Op de site beschuldigden fans de Turkse bond ervan de club in het hellevuur te storten. De fans hebben het bestuur gevraagd zich ook terug te trekken uit de Turkse competitie. Ook worden fans opgeroepen hun abonnement van betaal-tv op te zeggen. Bijna de helft van de kijkers van tv-aanbieder Digiturk is Fenerbahçe-fan. De club liet vanochtend aan de beurs van Istanbul weten 25 miljoen mis te lopen door het ontbreken in de Champions League. De club gaat in beroep tegen de uitbanning.

De Turkse bond heeft sinds de onthullingen over omkoping confrontaties met de grote clubs vermeden. Fenerbahçe is officieel nog steeds landskampioen en hoefde niet te degraderen. Volgens Turkse media waren ten minste 17 duels van Fenerbahçe afgelopen seizoen verdacht.

De bond weigert verdere stappen te ondernemen zolang het gerechtelijk vooronderzoek loopt. De bond had eerder de start van de competitie met een maand uitgesteld.