Dit is typisch een gevalletje van ‘reductio ad hitlerum’

De parallel die Elsbeth Etty impliciet trekt tussen de recente aanslagen in Oslo en de aanslag door de Sturmabteilung (SA) in 1931 (Opinie, 23 augustus) lijkt me vergezocht en een typisch voorbeeld van een reductio ad hitlerum.

Het cruciale verschil tussen de twee gebeurtenissen is dat de SA een knokploeg was die door Hitler zelf was opgericht en waarover hij (indirect) het bevel voerde, als hoogste baas van de NSDAP. Hitler had niet rechtstreeks de opdracht tot de aanslag gegeven, maar het is nogal eufemistisch uitgedrukt dat de SA-mannen ‘slechts’ waren geïnspireerd door hun baas. Ze handelden geheel in zijn geest en wilden een goede beurt maken. Dat lijkt me van een totaal andere orde dan de ‘inspiratie’ van de dader van Oslo.

M.N. Roegholt

Leiden

    • M.N. Roegholt Leiden