Directeur popcentrum 013 dood in woestijn

Guus van Hove, directeur van popcentrum 013 in Tilburg, is maandag levenloos gevonden in het Joshua Tree National Park in het zuiden van Californië. Ook zijn vriendin is daar volgens de Amerikaanse politie gestorven door uitdroging als gevolg van extreem hoge temperaturen.

Guus van Hove (44) en Helena Nuellet (38) waren op rondreis door de Verenigde Staten. Volgens de Riverside County Sheriff’s Department logeerde het stel de nacht ervoor in de Coachella Valley en waren ze met een huurauto op weg naar Arizona. Rond het middaguur bezochten zij het Joshua Tree National Park. Hun huurauto, een zwarte Dodge Charger, werd gevonden in een droog en verlaten woestijngebied waar alleen terreinwagens mogen rijden. Telefoons hebben er geen bereik. De auto is vast komen te zitten in mul zand.

Het stel is vervolgens op zoek gegaan naar hulp. De temperaturen in het woestijnpark kunnen ’s zomers tot 45 graden oplopen. Het lichaam van Van Hove is rond zes uur ’s avonds door parkbezoekers gevonden langs de Black Eagle Mine Road, zo’n acht kilometer van de gestrande auto. Zijn vriendin werd ruim een kilometer verderop dood aangetroffen. De lichamen vertoonden geen sporen van verwondingen.

In hartje zomer wordt wegens de extreme hitte een bezoek aan het park zeer afgeraden. Het nieuws kwam pas woensdag naar buiten omdat de familie van de vriendin van Van Hove nog niet op de hoogte was. Bij 013, waar Van Hove sinds 1 mei 2003 directeur was, heerst „grote verslagenheid”. Bestuurvoorzitter Walter Hamers liet weten dat „Guus sinds 2003 met hart en ziel gewerkt heeft voor en met 013”. Alle shows in 013 zijn deze week afgelast. Diverse poppodia hebben hun steun betuigd.

De Tilburgse cultuurwereld verliest een prominent voorvechter. Van Hove studeerde communicatiewetenschap in Nijmegen en was een specialist op het gebied van marketing. Hij werkte onder meer bij de Dagbladunie, VNU Business Publications, Wolters-Noordhoff en de Telegraaf Media Groep.

Als directeur bij 013 stuitten zijn zakelijke plannen voor het poppodium zijn medewerkers aanvankelijk tegen de borst. Hij wist echter, mede door de programmering van meer commerciële muziek, het noodlijdende podium te vernieuwen en uit de rode cijfers te krijgen. „013 mag best minder rock-’n-roll worden”, zei hij, volgens BN/De Stem. Van Hove zocht nadrukkelijk samenwerking met andere Tilburgse cultuurorganisaties. Met het oog op de komende cultuurbezuinigingen had hij plannen voor gezamenlijke inkopen.