De val van Gaddafi door de ogen van een van zijn huurlingen

Caption: A suspected African mercenary sits in a room within a courthouse as he is held by anti-government protesters in Benghazi in this February 25, 2011 file photo. REUTERS/Suhaib Salem/Files (LIBYA - Tags: CONFLICT POLITICS MILITARY) Een gevangene in Benghazi die ervan verdacht wordt een huurling te zijn geweest voor de Libische leider Moammar Gaddafi. Foto Reuters / Suhaib Salem

Zonder de interventie van de NAVO had Moammar Gaddafi de opstand in Libië vermorzeld. Maar volgens Mario, een Kroatische huurling die zijn diensten verleende aan de Libische leider maar inmiddels Tripoli ontvlucht is, leek het regime van de kolonel gedoemd te vallen.

In een interview aan het tijdschrift Time beschrijft hij hoe de luchtaanvallen van de NAVO ervoor zorgde dat bijna een derde van de huurlingen vluchtte nadat deze een “significant” aantal doden veroorzaakten.

Maar niet alleen onder de huurlingen was het onrustig, vertelt Mario. Zo waren de angstige aanhangers van Gaddafi constant op zoek naar manieren om Tripoli en de greep van de Libische leider en zijn familie te ontvluchten. En volgens de Kroaat begon die familie zelf ook interne spanningen te vertonen. Mario:

“I noticed that many Libyans pretended loyalty just out of fear and were just seeking a way to turn against [Gaddafi],” Mario said. “Many officers admitted to me they stood no chance against NATO, and one of them told me he was in touch with the people in Benghazi.” Benghazi is the rebel stronghold in the east of the country.

“I noticed profound rivalry between Gaddafi’s sons,” Mario said, speaking en route from the southern city of Sabha to Libya’s border with Niger. “Once, there was almost an armed clash between Mohammed’s and Saif [al-Islam]‘s men.”

Ondanks de stress van een verloren strijd was het leven in Tripoli voor de meest loyale aanhangers van Gaddafi niet slecht. Al werd deze hooguit gekenmerkt door psychopathische decadentie, het soort verval dat Mario alleen uit films kende.

“Life in [Gaddafi's] compound and shelters was so surreal, with partying, women, alcohol and drugs,” said Mario, 41. “One of the relatives of Gaddafi took me to one of his villas where they offered me anything I wanted. I heard stories about people being shot for fun and forced to play Russian roulette while spectators were making bets, like in the movies.”

Lees hier het hele artikel in Time.

    • Hans Klis