Dans op komst

Monteverdish van ISH

Het Nederlandse dansseizoen ziet er, ondanks feestprogramma’s bij diverse jubilerende gezelschappen, nogal braaf en voorspelbaar uit. Grootse en meeslepende avonturen zullen van festivals en buitenlandse voorstellingen moeten komen.

Én misschien van hiphop- en urban style-dansgezelschap ISH van Marco Gerris, dat sinds de bijna-ondergang in 2008 weer is opgekrabbeld. Na flirts met Shakespeare en de oude Grieken heeft Gerris nu zijn oog laten vallen op Monteverdi’s L’Incoronazione di Poppea, met breakdancers, klassieke zangers en musici, een dj en een beatboxer (okt.-dec.)

Een andere cross-over die de nieuwsgierigheid wekt is Ghost Track (nov.-dec.), waarin Andrea Leine en Harijono Roebana, ooit danspuristen, samenwerken met Indonesische dansers en de Soedanese gamelancomponist Iwan Gunawan.

Vele fans kijken uit naar het optreden in Holland Dance Festival (januari 2012) van de befaamde ballerina Sylvie Guillem, die haar spitzen al enige jaren aan de wilgen heeft gehangen en nu blootsvoets in zee gaat met allerhande hedendaagse choreografen, ditmaal Mats Ek, William Forsythe en Jirí Kylián.

Wie weer eens ‘gewoon’ van dans-met-muziek wil genieten, gaat naar Pearl, de nieuwe, avondvullende barokchoreografie van Ed Wubbe van Scapino Ballet Rotterdam in samenwerking met het Combattimento Consort onder leiding van Jan-Willem de Vriend (febr.-april 2012). Wubbe bewees al eerder (Perfect Skin, Rameau) dat de heldere structuren van barokmuziek hem uitstekend liggen.

In Londen, nog lang niet, maar ongetwijfeld een kwestie van vroeg (nu al) reserveren: tien voorstellingen op rij van Tanztheater Wuppertal/Pina Bausch ter gelegenheid van de Olympische Spelen (juni 2012).

FrancinE van der Wiel

    • Francine van der Wiel