Cello centraal in Zutphen

Int. Cellofestival Zutphen. Geh: 24/8 St. Janskerk Zutphen. Nog t/m 28/8 ***

Volgens het vooroordeel zijn cellisten gezellig en een tikje chaotisch. Het lijkt zeker op te gaan voor het sympathieke tweejaarlijkse Cellofestival Zutphen van Jeroen den Herder. Zijn programma van de openingsavond was door ongeremd enthousiasme overvol; en een van de zes solisten, Leonid Gorokhov, had aanvankelijk het verkeerde concert ingestudeerd. Niettemin speelde hij het Celloconcert in A van Carl Philipp Emanuel Bach geïnspireerd en diep sonoor.

Het festival biedt vijf dagen kamermuziek, masterclasses en matineuze Bachconcertjes op diverse locaties, met opvallend veel musici uit de voormalige Sovjet-Unie. ‘Woord en Muziek’ is het centrale thema, leidend tot veel poëtische muziek met én zonder woorden.

Een blokje aria’s van Johan Sebastian Bach begon in de afgeladenSt. Janskerk moeizaam. Johannette Zomer, het Parnassus Ensemble en dirigent Klaas Stok zochten naar een gezamenlijke puls, de sopraan klonk in de hoogte soms wat schel.

Woordeloos en verpletterend was Sieben Letzte Worte van Sophia Goebaidoelina. In bijzijn van de componiste mengde Friedrich Lips zijn bajan, een accordeon, met Vladimir Toncha’s cello. Omineuze glissandi en uitdijingen, geschaduwd door de strijkers van het Parnassus, suggereerden een eindeloze ruimtelijkheid – door plotse stiltes afgekapt.

    • Floris Don