Cabaret op komst

Of hij zichzelf straks tot de cabaretsector wil rekenen, moet nog blijken. Maar verrassend is het wel: het eerste soloprogramma van Arjan Ederveen in het theater. Onder de titel Ederveenzaamheid belooft de eertijdse tv-maker en musicalacteur dat hij zich via verschillende typetjes zal bekommeren om „de eenzaamheid van de moderne mens”, en dat zijn vuilnisbakkenhond Stuk een treffende imitatie van Lassie ten beste zal geven.

Nieuw is ook de combinatie die komend seizoen aantreedt met het programma Wil je in ons groepje? Hier worden de cabaretiers Mike Boddé en Onno Innemee verenigd met de actrices Jelka van Houten en Georgina Verbaan. En voor het eerst na heel wat jaren verschijnt Erik van Muiswinkel weer eens als solist op het podium (de titel is zijn geboortedatum: 4-8-’61), al laat hij zich wel vergezellen door de vijfkoppige begeleidingsband Omnibuzz waarmee hij eerder al eens een kortlopend liedjesprogramma maakte.

Veel cabaretprogramma’s die vorig seizoen al in première gingen, worden na de zomer nog volop doorgespeeld. Dat geldt ook voor Binnen de lijntjes van de voortdurend onverwachte Ronald Goedemondt, het veelzijdige Noorderzon van het herenduo Schudden en de cabareteske geschiedenisvertelling Daar werd wat groots verricht van de als solist debuterende Diederik van Vleuten, die alle drie werden genomineerd voor de Poelifinario 2011, de belangrijkste cabaretprijs van Nederland. Ook de eminente Freek de Jonge speelt zijn meest recente show Neven nog door, terwijl Youp van ’t Hek dit najaar rondreist met de Oudejaarsconference van dit jaar.

Henk van Gelder

    • Henk van Gelder